plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vianočná KAPUSTNICA podľa Zdeny Studenkovej: Postup, vďaka ktorému zostane mäso v polievke zaručene ŠŤAVNATÉ!

Kapustnicu varí maximálne dvakrát do roka a Vianoce bez nej si nedokáže predstaviť.

Pred Vianocami je jednou z najvyťaženejších herečiek. Má 20 predstavení, točí dva seriály, nakrúca vianočné a silvestrovské relácie a denne sa učí aj 20 strán textu. Zdena Studenková si napriek tomu chce užiť Vianoce so svojimi najbližšími, partnerom Braňom a dcérou Simonou.

Na štedrovečernom stole nebude chýbať ani herečkina vychýrená kapustnica. Kapustnicu varí maximálne dvakrát do roka a Vianoce bez nej si nedokáže predstaviť.

 

 

Od zemiakového šalátu k sangrii

Po Štedrej večeri herečku tento rok čakajú netypické sviatky. „Budú špeciálne v tom, že s Brankom si po Vianociach konečne užijeme dovolenku. Odcestujeme a budeme len sami dvaja. Dáme si štedrú večeru aj s mojou dcérou, lebo nik iný nám už neostal. A potom si to konečne pôjdeme užiť do nášho milovaného Španielska,“ prezradila pre Topstar herečka, ktorá strávi vianočné sviatky v Barcelone.

„Som presvedčená, že si to užijeme, stačí len to, že budeme mimo tohto štátu,“ povedala otvorene Studenková, ktorá ale priznala, že pred odletom ich doma čaká overená klasika.

Vianočnú kapustnicu varí inak

Na stole nebude chýbať kapustnica, ryba ani zemiakový šalát. „Len 20 druhov koláčov vynechám,“ spomínala pre magazín TV OKO herečka, ktorá má povesť výbornej kuchárky.

Svoj vlastný recept má aj na vianočnú kapustnicu, pri ktorej vždy dodržiava jeden dôležitý krok.

 

 

Údené mäso herečka nevarí vo vode, ale nad parou.

Dôvodom je, že inak mäso stratí šťavu a zostane suché.

Postup je jednoduchý:

 

 

Do vody pod parákom sa dá cibuľa, korenie, bobkový list.

Pridáme aj ostatné prísady.

 

 

Keď sa mäso uvarí, vodu scedíme.

Potom do vody dáme variť kapustu s cibuľou a sušenými hríbmi.

 

 

Pridáme aspoň dva druhy klobások.

Na koniec aj údené mäsko.

Herečka tiež pre TV OKO prezradila, že v jej recepte nesmie chýbať ani zápražka a čerstvá šťava z kapusty.

 

 

Keď je kapustnica už hotová, dve deci čistej kapustovej vody vlejeme do hrnca, a tým dostane ten správny „říz”.

„A varím jej toľko, aby sme si aj zamrazili,“ spomínala v minulosti v rozhovore pre Topstar.

Kapustnicu herečka varí maximálne dvakrát do roka a Vianoce bez nej si nedokáže predstaviť.

 

 

„Myslím si, že je v živote veľmi dôležité, aby ho človek mal vyskladaný z takých momentov, ktoré si zapamätá – k takým momentom patria narodeniny, Vianoce a všetky tie oslavy, ktoré k tomu patria – s darčekmi, s atmosférou, s krásne prestretým stolom… Ja to mám jednoducho rada,“ odkázala v minulosti spokojne.

Bonus: Storočný recept na vianočnú kapustnicu

Robíme ju už roky a stále sa jej nevieme dojesť.

Najväčším problémom je dostať sa cez ňu aj k iným slávnostným chodom!

Postup:

3 l vody

1 kg kyslej kapusty – nakrájanej na drobnejšie

2- 3 cibule

500 g údennej krkovičky

350 g bravčového plecka

1 lyžičku čierneho korenia celého

4 kusy nového korenia celého

2 zrnká jalovca

2 ks bobkového listu

1 lyžičku mletého korenia

2 lyžičky mletej rasce

1 lyžičku červenej papriky

35 g sušených húb

6 sušených sliviek

6 strúčikov cesnaku

Olej alebo masť

ďalej budeme potrebovať:

2 väčšie zemiaky

100 g údenej slaninky

300 g klobásy (aj pálivejšiej, ak máte radi)

500 ml kyslej smotany

Postup:

Do väčšieho hrnca nalejeme 3 litre vody a všetky koreniny okrem papriky a sušené huby.

Dáme variť a asi po 30 minútach pridáme aj kyslú kapustu.

 

Takto necháme prikryté variť ďalšiu hodinu, následne pridáme nakrájanú krkovičku.

Na samostatnej panvici si na oleji alebo masti speníme cibuľku, pridáme bravčové pliecko, papriku, pretlačený cesnak a dusíme pár minút.

Následne pridáme celú zmes do hrnca a do kapustnice už hodíme aj sušené slivky.

Opäť necháme variť asi hodinu.

Slaninku si nakrájame na kocky a vyškvaríme v hrnci.

Masť si môžeme odložiť na neskôr.

Prípadne si na masti môžeme speniť ešte jednu cibuľku a pridať ju do kapustnice.

Oškvarky pridáme do kapustnice.

Všetko necháme ešte chvíľu spolu povariť, zložíme z plameňa a necháme stáť na 24 hodín.

Na druhý deň privedieme odležanú kapustnicu opäť do varu a pridáme aj nakrájanú klobásu a postrúhané zemiaky.

Necháme povariť asi 30 minút.

Potom pridáme kyslú smotanu, premiešame, necháme ešte pár minút na plameni, zložíme a naša kapustnica je hotová.

Čím dlhšie ju necháte odležať, tým chutnejšia bude!

Ak chcete, aby bola kapustnica redšia, pridajte viac vody.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

FB foto: Ivana Sykorova

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes