plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chutná maškrta z obľúbenej zeleniny: Vyskúšajte túto kandizovanú cuketu, ktorú milujú malí, aj veľkí!

Vynikajúci tip z youtube na chutnú maškrtu z obľúbenej cukety.

Táto kandizovaná cuketa je oveľa zdravšia ako sladkosti z obchodu, pretože okrem cukru obsahuje len prírodné dochucovadlá, ktoré si zvolíte vy sami. Môžete si pripraviť veľa rôznych ovocných príchutí a ako bonus obsahuje aj samotná cuketa množstvo prospešných látok.

Potrebujeme:

1 kg cukety (ošúpanej)

200 g cukru

akékoľvek aromatické prísady

Postup:

Pre tento účel je dobré vyberať veľké zrelé plody s hustejšou konzistenciou, pretože lepšie držia tvar. 

Cuketu si umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky – môžete ju jednoducho nakrájať na kocky obyčajným nožom alebo vykrojiť dužinu malými vykrajovačkami.

Jediné pravidlo, ktoré je potrebné dodržať je to, že dĺžka a hrúbka kúskov musí byť najmenej 2 – 3 cm, pretože počas procesu sušenia sa dvojnásobne zmenšia.

Takto pripravenú cuketu zasypte cukrom a nechajte cez noc stáť. 

Ak nemáte toľko času, nechajte ju stáť aspoň niekoľko hodín, aby pustila dostatočné množstvo šťavy.

Keďže má cuketa neutrálnu chuť a dokáže perfektne absorbovať akékoľvek iné príchute, pridajte k nim ďalšie suroviny podľa chuti, ktoré jej dodajú tú správnu arómu a chuť.

Môžu to byť napríklad jahody, brusnice, ananás a pod.

V tomto prípade boli použité brusnice rozmixované mixérom a ananásový džús. 

Tieto zložky pridáme k cukete s cukrom a všetko dobre premiešame. 

Potom dáme obsah s budúcim kandizovaným ovocím do hrnca na sporák a pri miernom ohreve necháme zovrieť.

Varíme asi 5 – 10 minút, potom sporák vypneme a necháme úplne vychladnúť. 

Tento postup zopakujeme ešte aspoň 3-krát, kým sa sirup úplne nezredukuje.

Vychladnuté kandizované ovocie preložíme na suchý podnos alebo plech a necháme vyschnúť.

Môžete ho sušiť prirodzene, napríklad na parapetnej doske, v rúre pri teplote 35 – 40 °C alebo v sušičke ovocia. 

Hotové kandizované ovocie posypeme práškovým cukrom, ale dá sa skladovať aj bez neho.

Prajeme dobrú chuť!

 

Najlepšie recepty na dnes