Vynikajúci tip z youtube na chutnú maškrtu z obľúbenej cukety.
Táto kandizovaná cuketa je oveľa zdravšia ako sladkosti z obchodu, pretože okrem cukru obsahuje len prírodné dochucovadlá, ktoré si zvolíte vy sami. Môžete si pripraviť veľa rôznych ovocných príchutí a ako bonus obsahuje aj samotná cuketa množstvo prospešných látok.
Potrebujeme:
1 kg cukety (ošúpanej)
200 g cukru
akékoľvek aromatické prísady
Postup:
Pre tento účel je dobré vyberať veľké zrelé plody s hustejšou konzistenciou, pretože lepšie držia tvar.
Cuketu si umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky – môžete ju jednoducho nakrájať na kocky obyčajným nožom alebo vykrojiť dužinu malými vykrajovačkami.
Jediné pravidlo, ktoré je potrebné dodržať je to, že dĺžka a hrúbka kúskov musí byť najmenej 2 – 3 cm, pretože počas procesu sušenia sa dvojnásobne zmenšia.
Takto pripravenú cuketu zasypte cukrom a nechajte cez noc stáť.
Ak nemáte toľko času, nechajte ju stáť aspoň niekoľko hodín, aby pustila dostatočné množstvo šťavy.
Keďže má cuketa neutrálnu chuť a dokáže perfektne absorbovať akékoľvek iné príchute, pridajte k nim ďalšie suroviny podľa chuti, ktoré jej dodajú tú správnu arómu a chuť.
Môžu to byť napríklad jahody, brusnice, ananás a pod.
V tomto prípade boli použité brusnice rozmixované mixérom a ananásový džús.
Tieto zložky pridáme k cukete s cukrom a všetko dobre premiešame.
Potom dáme obsah s budúcim kandizovaným ovocím do hrnca na sporák a pri miernom ohreve necháme zovrieť.
Varíme asi 5 – 10 minút, potom sporák vypneme a necháme úplne vychladnúť.
Tento postup zopakujeme ešte aspoň 3-krát, kým sa sirup úplne nezredukuje.
Vychladnuté kandizované ovocie preložíme na suchý podnos alebo plech a necháme vyschnúť.
Môžete ho sušiť prirodzene, napríklad na parapetnej doske, v rúre pri teplote 35 – 40 °C alebo v sušičke ovocia.
Hotové kandizované ovocie posypeme práškovým cukrom, ale dá sa skladovať aj bez neho.
Prajeme dobrú chuť!