Raz zasadíte a bude vám rodiť 50 rokov: Kamčatská čučoriedka – dar pre zdravie aj vašu záhradu!

Mnohí záhradkári by možno vo svojej záhrade radi pestovali čučoriedky, ale je pre nich náročné zohnať a zaplatiť nielen dostatok naozaj kyslej rašeliny a kyslé hnojivá, ako aj mäkkú, nevápenatú vodu na zavlažovanie. Tieto starosti nás minú, keď si vysadíme kamčatské čučoriedky. Ak ste o nich ešte nepočuli, mali by ste sa s touto super-zdravou plodinou zoznámiť.

Zoznámte sa Kamčatská čučoriedka

Kamčatská čučoriedka je nenáročná rastlina, ktorá nie je náročná na pôdu a je vhodná na pestovanie vo všetkých oblastiach Slovenska. Veľkosť kríkov dosahuje 1,5 až 1,9 m. Zaujímavá je mrazuodolnosť tejto rastliny. Kvety nenamŕzajú ani pri teplote -5°C. Je to jedno z najskôr dozrievajúcich ovocí – od konca mája do druhej dekády júna. Plody sú kónického tvaru, modrej farby s typickým „čučoriedkovým“ osrienením. Nejde o pravé čučoriedky. Drevina patrí do inej skupiny rastlín, medzi zemolezy. Tie pozná bežný záhradkár hlavne ako dekoratívne, väčšinou ťahavé rastliny, ktorých plody na rozdiel od tohto druhu však nie sú jedlé.

Na Slovensku sa dosahujú úrody z jedného kríku 1 – 2 kg. U novších odrôd, najmä ruského pôvodu, uvádzajú šľachtitelia 3,5 – 4 kg. U pestovateľov na Sibíri, v domovine L. kamtschatica, sú niekedy vykazované výnosy až 7 kg z kríku. Tu však treba mať na pamäti, že sa jedná o väčšie kríky bujnerastúcich odrôd v plnej rodivosti. Prvé plody sa na rastlinách objavujú v 2. alebo 3. roku pestovania. Množstvo plodov potom z roka na rok narastá, nie však velmi rýchlym tempom, takže trvá viac rokov kým krík dosiahne svoju vyššiu rodivosť. Kríky potom rodia aj viac ako 50 rokov.

Kamčatská čučoriedka je veľmi zdravá

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Plody sú cenené nielen pre svoj vysoký obsah vitamínu C a draslíka, ale v poslednom období sa do popredia dostáva aj ich vysoký obsah polyfenolických látok, ktoré sú považované za anitisklerotické a protirakovinové látky. Obsahom týchto látok jedlé zemolezy predbehnú aj čierne ríbezle alebo áróniu čiernoplodú. Chuť plodov je sladko-kyslá až sladká.

Obsahujú veľké množstvo antokyánov, vitamínov a ďalších nutričných látok, majú antiseptické účinky a sú všestranne spracovateľné.

Záchrana pre cievy

Keďže obsahujú aj množstvo vitamínu P (rutínu) a minerálov, sú vynikajúce na spevnenie cievnych stien, čo pomáha okrem iného aj pri kŕčových žilách a hemoroidoch. Zvlášť prospešné sú tieto plody pre ľudí po 40-tke.

Využitie jedlých plodov

Plody sú rôznych tvarov a sú vzhľadovo veľmi zaujímavé. Vhodné sú na priamy konzum, pričom chuťové vlastnosti, najmä pomer kyslej a sladkej zložky záležia hlavne od pestovanej odrody. Z plodov môžeme pripravovať kompóty, džemy, šťavy a drene. Plody sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno alebo ich konzumovať čerstvé.