Mám jedného priateľa, Petra, ktorý pracuje výlučne na jeseň. Na jar a v lete žije na dedine a v septembri sa vracia do mesta. Hovorí, že za tri mesiace dokáže zarobiť na rok vopred. Hlavným zdrojom jeho príjmu sú vlašské orechy .
Ako čistiť vlašský orech
Ak chcete zarobiť slušné peniaze, nemusíte mať obrovské plantáže a hektáre polí. V priemere dospelý orechový strom dokáže vyprodukovať až 100 kg ovocia. Ale tento strom musí mať kmeň široký najmenej 1 m a musí rásť najmenej 20 rokov. Orechy vo veku 10 až 20 rokov môžu produkovať iba 20 – 30 kg vlašských orechov za sezónu.
Veľa záleží aj na tom, ako rastie orech , za akých podmienok, v akom teréne. Dôležitú úlohu zohrávajú rozmanitosti a poveternostné podmienky. Existuje veľa podmienok. A na konci nezáleží na počte získaných kilogramov orechov, ale na výstupe v podobe samotných jadier. A všetci vieme, že v posledných rokoch orechy raketovo nabralo na cene.
Nekupujte vylúpané – takto vyťažíte z orecha 2x toľko
Ak ale chcete ušetriť, vždy stavte na nákup nevylúpaných orechov – sú nielen lacnejšie, ale pri troche šikovnosti dokážete získať neporušené orechové jadro. nehovoriac o tom, že aj orechové škrupinky môžete skvele využiť.
Nelúpané orechy sa skladujú na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste, v plachtovinách alebo v drevených obaloch. Ak sú plody dobré, získate z 3 kg celých orechov takmer 1,5 kg jadier.
Ale ako očistiť vlašské orechy bez poškodenia jadra? Ak ich je veľa, je lepšie na tieto účely používať špeciálne zariadenia. Jedná sa o mechanické a domáce lúpače orechov a domáce „luskáčky“.
Najlepším spôsobom, ktorý je doma dostupný, je spoľahnúť sa fintu s obyčajnou sklenenou fľašou. Stačí chvíľka praxe a ľahko získate celé neporušené jadrá orechov bez toho, aby ste ich popučili.
Na tieto účely je vhodná fľaša šampanského alebo piva. Orech položte na hrdlo fľaše s dnom dole a kladivom klepnite na „nos“. Pokúste sa rovnomerne rozložiť nárazovú silu a buďte opatrní!
Týmto spôsobom je možné rozbiť dokonca aj najpevnejšiu najhustejšiu škrupinu tak, aby jadro zostalo nedotknuté. S obyčajnou fľašou môžete touto technikou očistiť až 5 kg orechov za hodinu.
Ďalšie zlepšováky od vás:
- Vlašské orechy dajte do nádoby a zalejte vriacou vodou. Nechajte stáť pod pokrievkou asi dvadsať minút, potom idú ľahko ošúpať. Platí to aj na para orechy a Pekan.
- Platí to aj keď ich dáte do hrnca so studenou vodou, privediete k varu a varíte asi päť minút, potom scedíte, vylejete vodu, orechy vrátite do hrnca a necháte pod pokrievkou vychladnúť.
- V mieste, kde je škrupina spojená, potiahnite špičkou noža, tlačte len trochu, ale aj to pomôže, aby išla lepšie lúskať.
- Do luskáčika dávajte orech spojom kolmo, potom nemusíte tak tlačiť.
- Zvlášť muži nedajú dopustiť na lúskanie za pomoci klieští.
- Ak orech skúšate roztlačiť v dlani, dajte si do nej dva – rozlúsknete ich navzájom ľahšie.
Škrupinky nevyhadzujte, sú nesmierne užitočné!
Keď sme sa pýtali našich starkých, prečo uchovávali škrupinky z orechov, odpovedali úplne automaticky – pretože zlepšujú krvný obeh a riedia krv. Pátrali sme teda, ako treba škrupinky a tvrdé časti jadra upraviť, aby mali liečivé účinky?
Proti kašľu
Zo škrupiniek si pripravíme čaj a to tak, že ich varíme vo vode, kým tekutina nezíska svetlý odtieň. Scedíme a teplú tekutinu dosladíme medom a pridáme aj citrón. Čaj blahodárne pôsobí na zapálené hrdlo a dokonca je výbornou prevenciou rakoviny hrtana. Tiež utlmuje bolesť zapáleného hrdla – to pocítite najmä pri prehĺtaní. Čaj priaznivo pôsobí na znižovanie krvného tlaku a zlepšujú krvný obeh.
Priaznivo pôsobia na vredy
V prípade vredov sa používal silný odvar z orechových škrupín. Uchovával sa v tmavej sklenenej nádobe a na lačný žalúdok sa užívala vždy lyžička tohto silného odvaru.
Zdroj vápnika – telu ho dodá rýchlo a účinne
Ak trpíte nedostatkom vápnika, jedným z najlepších spôsobov, ako ho doplniť je piť vyššie spomínaný čaj z orechových škrupín – variť, kým sa tekutina nezosvetlí a za deň môžete vypiť 500 ml až 1 liter takejto tekutiny.
Na vonkajšie použitie
Drobné poranenia kože, odreniny, štípance od komárov či kožné ekzémy boli už dávno liečené pomocou rôznych častí orechov – samotné orechy, orechový olej, zelené listy, zelená šupka aj tvrdé škrupiny – extrakty z nich si bežne kupujete aj v lekárni, no často nemáme ani tušenia, že v najčistejšej a najsilnejšej podobe ich máme priamo pod nosom.