Poobzerajte sa, či ju nemáte aj vo vašej obývačke: Túto rastlinu pestujeme ako bežnú izbovku a nikdy by nám nenadalo, že máme doma hotový poklad!

Keď sa pozriete okolo seba, určite vám pohľad padne na nejaké izbové rastliny. Pozrite sa však lepšie, či medzi nimi náhodou nenájdete aj nenápadný zázrak z prírody, rastlinu známu ako kalísia voňavá. Hoci ju väčšina ľudí pestuje ako nenáročnú izbovku, ktorá pekne dotvára obraz interiéru, skutočná sila sa ukrýva v jej listoch.

Zelený zázrak z džungle

Kalísia voňavá (alebo zlatý vlas) pochádza tak ako mnoho iných dnes už bežných izboviek, z hlbokej džungle. Napriek pôvodu v extrémnom prostredí, je táto rastlinka veľmi nenáročná na starostlivosť. Vyhovuje jej polotieň a počas leta ju môžete pokojne vyložiť na terasu či balkón, ak sa vyhnete priamemu slnku, Kalísiu môžete letniť od jari až do jesene. Počas sezóny zalievame tak, aby bol substrát vždy vlhký, v zimných mesiacoch stačí raz za 10 dní-2 týždne. Používame klasický substrát pre izbové rastliny.

Čo ukrýva?

Práve listy sú na tejto rastlinke to najvzácnejšie. Hoci vyzerajú pomerne nenápadne, ukrývajú obrovské množstvo živín a liečivých látok. Ide o zásobáreň vitamínov skupiny B, C a E, tiež obsahuje významné množstvo železa, vápnika, draslíka, cenných amynokyselín a antioxidantov. Ľudia azda najviac oceňujú jej blahodárne účinky na problémy s tráviacim traktom, ktoré nastupujú veľmi rýchlo. Pomáha pri pocitoch ťažoby ale aj kŕčovitých bolestiach žalúdka, čriev,  ale aj zápaloch ľadvín. Známe sú aj účinky rastliny pri liečbe cukrovky, pre zdravie obehového systému – spevňuje cievy, zabraňuje ich zužovaniu a tvorbe krvných zrazenín a vďaka silným antibakteriálnym a protizápalovým účinkom je veľmi; prospešná aj na vonkajšie použitie. Lieči jazvy po operáciách, akné, dezinfikuje a upokojuje podráždené miesta.

Ako ju využiť?

Najliečivejšie na rastline sú bezpochyby hnedo-fialové výhonky z hlavnej stonky, ktoré sa tiež nazývajú kolienka. Keď teda spozorujte, že sú hnedo-fialové a je ich aspoň 9, začnite zberať. Robíme to tak, že jednoducho odtrhneme listy na výhonkoch a môžeme použiť aj samotné výhonky. Zaujímavosťou však je, že tieto časti je potrebné nechať odležať. Keď totiž časti rastliny oddelíte od rastliny, začnú produkovať ešte silnejšie liečivé účinky pre naše zdravie. Jednoducho ich teda opláchneme, osušíme uložíme do plastového vrecka a necháme aspoň 2 týždne v chladničke.

...

Užívanie

Odležané časti  je možné žuť, alebo vyrábať z nich rôzne masti, čaje a odvary. Žuvanie je účinné vtedy, keď listov jednoducho vysajete šťavu a zvyšok listu jednoducho vypľujete (žuje maximálne 1 list denne, prípadne sa poraďte s vašim lekárom). Listy tiež môžete vyvariť a pripraviť z nich liečivý odvar, ktorý sa používa predovšetkým pri žalúdočných problémoch. Šťava z listov sa môže zmiešať s lanolínom a používať ako hojivú a anitbakteriálnu pomoc pri kožných problémoch, alergiách a zápaloch.

Recept na prechladnutie, chrípku a nádchu: Odležaný list spolu s lyžičkou majoránky zalejeme vodou s teplotou tesne pod bodom varu (asi 85 stupňov), necháme 10 minút lúhovať a vypijeme ako klasický čaj. Môžeme dosladiť a ochutiť citrónom. V prípade nádchy pocítite úľavu od upchatých dutín, ak si kvapnete do nosa rozdrvený list zmiešaný s trochou vody.