plny-hrniec_transparent_negativ.png

Surový kaleráb zo záhrady už nikto nechcel: Stačí ho len nastrúhať, pridať syr a máte perfektné letné jedlo, po ktorom sa len zapráši!

Na záhrade sa mi urodilo množstvo veľkého kalerábu: Nastrúhala som ich, zmiešala so syrom a jednoducho vypražila – chutili celej rodine!

Kalerábu sa v mojej záhrade obzvlášť darí. Mojej giganty chodí obdivovať susedka a neveriacky krúti hlavou, že sú až také obrovské. U nás doma máme kaleráb radi, ale keď je ho už príliš veľa, deti ho nechcú jesť surový a tak vymýšľam recepty od výmyslu sveta. Jednodznačne najlepším sú u nás doma tieto placky. Sú veľmi jednoduché a skutočne chutné.

Potrebujeme:

2 hlávky kalerábu

120 g strúhaného syra (ja som použila údený)

2 vajcia

1 zemiak

1 mrkvu

Hladkú múku (asi 2 lyžice ale budete vidieť podľa konzistencie cesta) – ak nechcete používať múku zalejte 2-3 lyžice ovsených vločiek vodou a nechajte nabobtnať

Najemno naseknaú petržlenovú vňať

2 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie, majoránku a štipku pálivého korenia

Nadrobno nasekanú šunku, slaninku alebo jemnú salámu

Postup:

Kaleráb si očistíme a dáme na asi 5-7 minút povariť do slanej vody. Kaleráb je možné použiť aj surový, ale takto sú placky ešte jemnejšie a chutnejšie – (ak máte čerstvý kaleráb, môžete nastrúhať surový a nechať chvíľu vypotiť sa ako cuketu). Potom kaleráb vyberieme, necháme vychladnúť a nastrúhame nahrubo. Pridáme syr, strúhaný zemiak, mrkvu, múku, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením. Premiešame, cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové cesto. Zo zmesi dávkujeme na panvicu menšie placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Do cesta môžete pridať aj šunku alebo nadrobno nakrájanú slaninku. Neváhajte experimentovať.

Podávame s kyslou smotanou alebo majonézou a čerstvým šalátom a zemiakmi.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coocook

Najlepšie recepty na dnes