Výborný tip na rýchly a lacný obed, ktorý si určite zamilujete.
Ja som si ho priniesla priamo z Chorvátska a robím ho pravidelne.
Celá príprava vám nezaberie viac, ako 20 minút času a výsledok nadchne cel rodinu.
Potrebujeme:
400 g cestovín
1 pohár Ajvaru, miernejší (cca 330 g) – ak nemáte, môžete alternatívne použiť paprikovú pastu
1 veľká cibuľa
1 paprikažltá
1 paprika zelená
1 polievková lyžica cukru
400 g mletého mäsa
Soľ
Korenie
Bylinky podľa chuti na dozdobenie
Pálivá paprika (voliteľné)
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale.
Potom scedíme cez sitko a vložíme späť do hrnca.
Ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu.
Papriky očistíme a nakrájame na malé kocky.
Na panvici si zahrejeme olej.
Dáme cibuľku a orestujeme.
Na cibuľu navrstvíme mleté mäso a spolu restujeme.
Pridáme nakrájan papriku a ajvar (juhoslovanská papriková omáčka).
Dobre zamiešame a ochutíme cukrom, soľou a koreninami.
Necháme pod pokrievkou spolu variť, kým mäso nie je hotové.
Nakoniec pridáme scedené cestoviny a dobre premiešame.
Krátko prehrejeme a ihneď podávame.
Ak sa vám omáčka zdá príliš hustá, môžete pridať niekoľko lyžíc vody, v ktorej sa varili cestoviny.
Ako alternatívu k ajvaru môžete použiť paradajkovú alebo paprikovú pastu, avšak originálny recept je vždy s ajvarom.
Ak obľubujete pálivejšie jedlá, neváhajte pridať štipku pálivej papriky.
Na tanieri ešte zvyknem posypať nadrobno nakrájanou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)