plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jogurt zmiešajte so soľou a vložte do chladničky: Na druhý deň si budete od úžasu pretierať oči!

Tento recept odporúčame všetkými desiatimi!

Toto je asi najjednoduchší spôsob, ako si doma zaobstarať dokonalý a zdravý syr.

 

 

Hoci mnohí z nás možno poznajú jednoduché recepty na domáci biely syr, málokto si uvedomuje, ako veľmi sa dá urýchliť ich príprava.

Jednoduchý recept na lahodný domáci syr z portálu smakosze.

Ukazuje sa, že najrýchlejším spôsobom, ako pripraviť syr doma, je získať ho z jogurtu.

Stačia vám dve ingrediencie a asi deň trpezlivosti, aby správne zareagovali.

 

 

Je zaujímavé, že tieto ingrediencie sú jogurt a soľ.

Suroviny, ktoré možno ľahko nájsť v každom obchode.

To isté platí aj o kuchynskom náradí – stačí vám miska, látková utierka a sitko.

 

 

Syr, ktorý pripravujeme, má viacero názvov.

Najčastejšie ho poznáme pod názvom grécky jogurt alebo skyr.

Znejú vám tieto názvy povedome?

 

 

Áno, hrubé verzie týchto produktov majú v skutočnosti blízko k syru, hoci sú často stále dostatočné riedke, aby sa dali nazvať jogurtom.

Menej často nájdeme v obchodoch aj produkt s blízkovýchodným názvom labneh.

Znamená to niečo veľmi podobné.

 

 

Oplatí sa však vyskúšať pripraviť domáci syr.

Takto budete mať istotu, že na zahustenie neboli použité žiadne ďalšie prísady.

Tento syr by mal byť ešte hustejší a dá sa použiť na rôzne druhy jedál, ktoré vyžadujú syr, nie jogurt.

 

 

Domáci syr

Grécky jogurt, skyr alebo labneh sa nazýva aj precedené mlieko.

Tento názov odráža spôsob ich prípravy.

 

 

Na domáci syr potrebujeme:

jogurt

soľ

 

 

Postup:

Najprv zmiešame jogurt so soľou.

Na 3/4 litra jogurtu použijeme čajovú lyžičku soli.

Dôkladne premiešame.

 

 

Na sitko položíme látkovú utierku a do takto vytvorenej misky nalejeme jogurt.

Utierku dôkladne zviažeme a necháme v sitku.

Potom sitko vložíme do misky.

 

 

Jedná sa o „cedenie mlieka“ avizované v názve.

Toto vrecko s jogurtom by malo ostať v chladničke asi 24 hodín.

Po tomto čase by sa mala z jogurtu vyzrážať všetka srvátka a v sitku zostane hustý syr.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes