plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jemný tvarohový mrežovník s jablkami: Každé sústo sa rozpadáva na jazyku – úžasný koláčik!

Výborný koláčik, ktorý nám s láskou piekla naša starká, mama a robím ho aj ja. Môžete ho skúsiť so sezónnym ovocím aj bez neho, vždy je veľmi chutný a lahodný. Každé sústo sa rozplýva na jazyku.

Výborný koláčik, ktorý nám s láskou piekla naša starká, mama a robím ho aj ja. Môžete ho skúsiť so sezónnym ovocím aj bez neho, vždy je veľmi chutný a lahodný. Každé sústo sa rozplýva na jazyku.

Potrebujeme:

Na cesto:

1/2 kg polohrubej múky

200 g práškový cukor

1 Heru alebo maslo (250 g)

2 vajcia

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

Náplň:

500 g mäkkého tvarohu vo vaničke

250 g hrudkového tvarohu

1 kyslá smotana 200 g

100 g práškového cukru

1 vajce

štipka soli

vanilkový cukor alebo esencia

Jablká alebo iné ovocie nakrájané na kúsky

Postup:

Zo všetkých surovín na cesto si vypracujeme jednotné tvárne cesto a rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech (36×26 cm). Rukou cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.

Príprava plnky je veľmi jednoduchá. oddelíme si bielok od žĺtka. Tvarohy si zmiešame s cukrom, pridáme kyslú smotanu, žĺtok a premiešame. Bielok vyšľaháme na sneh so špetkou soli a vmiešame do tvarohovej zmes. Náplň navrstvíme na cesto a do náplne zatlačíme kúsky ovocia.  Ďalej pridáme bielok, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli a premiešame. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a môžeme pridať nakrájané kúsky ovocia. Z druhej polovice cesta si našúľame pásiky, hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku – pásiky cesta si môžeme aj povykrajovať, je to na vás. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes