Výborný koláčik, ktorý nám s láskou piekla naša starká, mama a robím ho aj ja. Môžete ho skúsiť so sezónnym ovocím aj bez neho, vždy je veľmi chutný a lahodný. Každé sústo sa rozplýva na jazyku.
Potrebujeme:
Na cesto:
1/2 kg polohrubej múky
200 g práškový cukor
1 Heru alebo maslo (250 g)
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
Náplň:
500 g mäkkého tvarohu vo vaničke
250 g hrudkového tvarohu
1 kyslá smotana 200 g
100 g práškového cukru
1 vajce
štipka soli
vanilkový cukor alebo esencia
Jablká alebo iné ovocie nakrájané na kúsky
Postup:
Zo všetkých surovín na cesto si vypracujeme jednotné tvárne cesto a rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech (36×26 cm). Rukou cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Príprava plnky je veľmi jednoduchá. oddelíme si bielok od žĺtka. Tvarohy si zmiešame s cukrom, pridáme kyslú smotanu, žĺtok a premiešame. Bielok vyšľaháme na sneh so špetkou soli a vmiešame do tvarohovej zmes. Náplň navrstvíme na cesto a do náplne zatlačíme kúsky ovocia. Ďalej pridáme bielok, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli a premiešame. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a môžeme pridať nakrájané kúsky ovocia. Z druhej polovice cesta si našúľame pásiky, hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku – pásiky cesta si môžeme aj povykrajovať, je to na vás. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)