Tento koláčik je vynikajúci, super-jemný a chutí výborne aj na druhý deň.
Recept na tento koláč mi poslala moja sestra a odvtedy ho robím vždy, keď sú doma jablká.
Recept je úplne jednoduchý, prirpavíte ho bez váhy a odmerky.
Čo sa týka jablkovej náplne, ja robím vždy z toľkých jabĺk, koľko momentálne máme doma.
Potrebujeme:
12 lyžíc kryštálový cukor
12 lyžíc hladkej múky
13 lyžíc oleja
12 lyžíc mlieka
1⁄2 balíka prášku do pečiva
1 kg jabĺk – ja som dala viac, plnky bolo viacej
3 vajcia
1 balík škoricový cukor
Na posypnie:
Práškový cukor
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň:
Jablká ošúpeme a nastrúhame.
Pridáme škoricový cukor a preložíme na panvicu s hrubším dnom.
Pár minút ich podusíme.
Ja som použila kyselkavejšie jablká, koláčik je vďaka nim svieži a vynikajúco ladí so sladkým cestom.
Cesto:
V miske zmiešame vajcia, mlieko, olej a cukor.
Vyšľaháme, aby sa zmes prepojila.
Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame spolu dohladka.
Pripravíme si vymastený a pomúčený pech 20×30 cm.
Polovicu cesta vylejeme a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Keď je do polovice upečené, vyberieme ho z rúry a navrstvíme jablká.
Uhladíme ich a na vrch ešte vylejeme druhú polovicu cesta.
Vrátime do rúry a pečieme kým povrch nebude zlatistý.
Keď vychladne, môžeme ho nakrájať – ak máte radi sladké, koláč môžete posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)