Vynikajúci koláč ku kávičke – jemný, lahodný a veľmi chutný.
Recept máme od Martinky a je naozaj vynikajúci.
Tento koláčik sa u nás robí celý rok.
Okrem jabĺk ho môžete pripraviť s hruškami, jahodami, malinami, čučoriedkami.
Neváhajte a skúste tento recept.
Potrebujeme:
4 vajcia (veľké)
200 g kr. cukru
220 g hl. múky
170 g masla nakrájaného na kocky
štipka soli
1 čajová lyžička vanilkového cukru
1 čajová lyžička prášku do pečiva
100 ml mlieka
ovocie podľa chuti (nám najviac chutí s jablkami)
Rozmer plechu/formy je 23 × 23 cm, výška okrajov je 4 cm.
Voliteľné:
Hrušky
Čučoriedky
Jahody
Maliny
Broskyne
Mandarínky
Marhule
Postup:
Jablká si ošúpeme.
Nakrájame na kúsky.
Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky.
Bielky vyšľaháme zvlášť s lyžicou cukru.
Vyšľaháme na tuhý sneh.
Maslo vyšľaháme s cukrami (kryštálový, vanilkový).
Pridáme aj štipku soli (to podporí sladkosť cesta).
Do zmes pridáme aj žĺtky – jeden po druhom.
Nakoniec postupne pridáme aj preosiatu múku s práškom do pečiva.
Poriadne vymiešame.
Ručne primiešame sneh z bielok.
Miešame tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu cesta.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Jemne do cesta vtlačíme kúsky ovocia (napríklad jablká, hrušky, broskyne..).
Posypeme kryštálovým cukrom.
Teplota pečenia 175 stupňov.
Doba pečenia je asi 50 – 60 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)