Fantastický jablkový koláč s mascarpone. U nás má tento jablčník najväčší úspech, je nesmierne jemný, lahodný a každé sústo sa doslova rozplýva na jazyku.
Potrebujeme:
70 g zmäknutého masla
110 g trstinového cukru
strúhaná kôra z 1 citrónu
1 vajce
140 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
175 ml mlieka
150 g mascarpone
práškový cukor na poprášenie
Náplň:
350 g mascarpone
40 g trstinového cukru
1 vajce
strúhaná kôra z 1 citrónu
Ďalej:
3 jablká
šťava z 1/2 citróna
Cukor podľa chuti
2 lyžice masla
Postup:
Jedno jablko nakrájajte na tenké plátky a pokvapkajte citrónom. Zvyšné 2 na kocky. V panvici rozpustite maslo s cukrom a nechajte skaramelizovať. Pridajte kocky jabĺk a cca 3 minúty nechajte dusiť, až šťava zhustne.
Rúru nastavte na 170 ° C. Šľahajte maslo, trstinový cukor a citrónovú kôru 2-3 minúty do svetlej peny. Zašľahajte vajcia. Do zmesi preosejte múku s kypriacim práškom a zamiešajte. Vmiešajte mlieko a mascarpone, cesto dajte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 23cm a uhlaďte povrch.
Premiešajte prísady na náplň s karamelizovanými jablkami a rozotrite na cesto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jabĺk.
Pečte 50-60 minút. Nechajte vychladnúť vo forme 20 minút, potom obíďte ostrým nožom, formu otvorte a koláč vyberte.