Neodolateľné a chuťovo nezameniteľné raňajky alebo večera v podaní jemnučkého tureckého pečiva.
Ak ho raz ochutnáte, po bežnom pečive už nesiahnete.
Neskutočne jednoduchý recept na nadýchané pečivo z youtube kanála Gözde Yemek Tarifleri.
Potrebujeme:
1 pohár teplej vody (200 ml)
1 pohár teplého mlieka (200 ml)
2 PL kryštálového cukru (40 g)
1 balenie sušeného droždia (10 g)
1/2 pohára rastlinného oleja (100 ml)
5,5 šálky hladkej múky (660 g)
1 ČL soli (8 g)
1 ČL masla (10 g)
1 žĺtok
10 ml mlieka
mak
Postup:
Do veľkej misky pridáme teplú vodu.
Nalejeme teplé mlieko a pridáme cukor.
Nasypeme sušené droždie a metličkou vymiešame.
Potom pridáme olej a múku.
Do zmesi pridáme soľ a špachtľou dôkladne premiešame.
Potom rukou vypracujeme vláčne nelepivé cesto.
Cesto prekryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
Potom ho posypeme múkou a rukou vytlačíme vzduch.
Cesto preložíme na pomúčený stôl, rukami roztiahneme a rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Z cesta ušúľame guľky a poukladáme ich na naolejovaný podnos.
Cesto potrieme olejom, prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto preložíme na stôl, prstami roztiahneme a nanesieme zmäknuté maslo.
Potom cesto roztiahneme do veľkosti menšieho taniera, protiľahlé strany prehneme do stredu a zrolujeme (viď video).
Rolky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom.
Na každom rožku spravíme žiletkou 3 jemné zárezy.
Nakoniec vrch posypeme makom.
Rožky pečieme v predhriatej rúre 20 minút pri teplote 180°C.
Necháme ich vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: