plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jemné šišky bez kvasníc

Sladké pokušenie, po ktorom občas zatúži hádam každý z nás. Najmä, keď v obchode prechádzam medzi regálmi s pečivom a sladučké šišky na mňa doslova volajú. Povedala som si, že radšej ako z obchodu, pripravím si túto pochúťku pekne poctivo – doma. Vyskúšala som recept bez použitia kvasníc a musím povedať, že šišky boli skutočne vynikajúce – jemnučké a nadýchané. :-)

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

3 vajcia

Štipku soli

1 šálku kondenzovaného mlieka

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Vajcia rozbijeme do misky a vidličkou  ich zmiešame s kondenzovaným mliekom . Do zmesi postupne pridáme múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, trochu premiesime rukami a potom rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.

Z cesta vykrajujeme šišky – najskôr vonkajší a potom aj vnútorný kruh. Na panvicu dáme dostatočné množstvo oleja a keď je rozpálený, vysmážame na ňom jednotlivé šišky tak, aby na oboch stranách mali krásnu zlatisto hnedú farbu.

Potom zo šišiek odstránime prebytočný olej papierovým servítkom. Teraz sú šišky pripravené, stačí ich posypať práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať. Ja však preferujem čokoládovú polevu a preto som si vo vodnom kúpeli rozpustila 100 g čokolády a šišky som z jednej strany máčala v čokoláde. Potom však treba počkať, kým čokoláda stuhne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Najlepšie recepty na dnes