Domáce pečivo z kysnutého cesta a lahodného krému. Vyskúšajte fantastické plnené rožteky jemné ako pavučinka.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
550 ml mlieka
7 g sušeného droždia
220 g kryštálového cukru
100 g zmäknutého masla
½ lyžičky soli
1 vajce
3 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžiču citrónovej šťavy
1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
30 g škrobu
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
250 ml mlieka zahrejeme, pridáme 100 g cukru, droždie a počkáme, kým vyjde kvások.
Kvások zmiešame s múkou, 50 g zmäknutého masla, soľou a vajíčkom. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme utierku a necháme odpočívať 1-1,5 hodiny.
V miske zmiešame 300 ml mlieka, 120 g cukru, škrob, citrónovú kôru a 2 žĺtky. Dobre premiešame, preložíme na mierny plameň a privediem do varu za stáleho miešania. Krátko povaríme, odstránime z tepla a necháme vychladnúť. Pridáme zvyšné zmäknuté maslo, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a premiešame.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 15-20 kusov a tieto rozvaľkáme do tvaru podlhovastej placky s hrúbkou 1 cm. 3 cm od okraja cesta navrstvíme 1 lyžicu náplne a prikryjeme ju cestom. Na druhej polovici cesta bez náplne urobíme zárezy ostrým nožom a preložíme cez náplň prikrytú cestom.
Takto prirpavené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom a plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme teplote 180 stupňov.
Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.
zdroj: sovkusom