Jemné ako pavučinka: Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom

300

Domáce pečivo z kysnutého cesta a lahodného krému. Vyskúšajte fantastické plnené rožteky jemné ako pavučinka.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

550 ml mlieka

7 g sušeného droždia

220 g kryštálového cukru

100 g zmäknutého masla

½ lyžičky soli

1 vajce

3 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžiču citrónovej šťavy

1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry

30 g škrobu

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

250 ml mlieka zahrejeme, pridáme 100 g cukru, droždie a počkáme, kým vyjde kvások.

Kvások zmiešame s múkou, 50 g zmäknutého masla, soľou a vajíčkom. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme utierku a necháme odpočívať 1-1,5 hodiny.

1

V miske zmiešame 300 ml mlieka, 120 g cukru, škrob, citrónovú kôru a 2 žĺtky. Dobre premiešame, preložíme na mierny plameň a privediem do varu za stáleho miešania. Krátko povaríme, odstránime z tepla a necháme vychladnúť. Pridáme zvyšné zmäknuté maslo, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a premiešame.

2

Vykysnuté cesto rozdelíme na 15-20 kusov a tieto rozvaľkáme do tvaru podlhovastej placky s hrúbkou 1 cm. 3 cm od okraja cesta navrstvíme 1 lyžicu náplne a prikryjeme ju cestom. Na druhej polovici cesta bez náplne urobíme zárezy ostrým nožom a preložíme cez náplň prikrytú cestom.

3

4

Takto prirpavené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom a plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme teplote 180 stupňov.

5

Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.

thumb

zdroj: sovkusom

Témy:


Pridajte svoj komentár