Vynikajúci vianočný dezert z krehkého cesta, ktorý na sviatky nemôže chýbať.
Tieto oválky sú nielen veľmi chutné, ale aj jednoduché na prípravu.
Môžete ich lepiť krémom, marmeládou, lekvárom, aelbo karamelom.
Potrebujeme:
200 g kukuričný škrob
1 bal. vanilkový puding
200 g hladká múka
200 g Hera
150 g práškový cukor
1 bal. prášok do pečiva
1 ks žĺtok
3 lyžice kyslá smotana
1 ks citrón
na lepenie:
marmeláda
karamelové salko
maslový krém
alebo kombinácia karamelového salka a maslového krému
Na polevu:
čokoláda
trochu tuku
Postup:
Zo všetkých surovín vypracujeme guličku cesta (z citrónu použijeme iba trochu kôry).
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie.
Odložíme do chladničky na 1 deň.
Potom cesto rozvaľkáme a vykrojíme oválky.
Tie ukladáme na papierom vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
Trvá to asi 6 minút – sledujeme.
Nepečte príliš dlho, aby ste oválky veľmi nevysušili.
Zlepujeme ich marmeládou, salkom, tvarohovým alebo maslovým krémom.
Veľmi chutná je maslového krému a karamelového salka.
Maslový krém:
Maslo vymiešame dopenista, musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila.
Po častiach pridávame salko a puding.
Oválky plníme vrecúškom a zlepíme druhou oválkou.
Zlepené oválky potierame alebo namáčame do čokolády.
Dozdobíme podľa nášho vkusu.
Poleva:
Na čokoláddovú polevu si jednoducho rozpustíme čokoládu s trochou tuku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)