Jedzte viac ríbezlí: Sú záchranou pre zrak, aj vaše cievy a navyše vám pomôžu schudnúť + najlepšie recepty pre zdravie!

Drobné bobuľky v sebe skrývajú množstvo vitamínov a minerálnych látok prospešných zdraviu. Chutia vám len červené, čierne alebo biele?  Ich účinky by však mali poznať najmä ľudia po 50-tke, ktorí sú najviac ohrození prepuknutím závažných chorôb a postupným oslabovaním mentálnych schopností. Hodiť sa však budú všetkým vekovým kategóriám. A pritom ich vôbec netreba jesť na kilá. Stačí aj 1 hrsť denne. 

Zlato z našich záhrad

Ríbezle sú extrémne bohaté na vitamín C v jeho najčistejšej podobe. Okrem toho sú skvelým zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a železa. Už 100 g ovocia pomôže pri hnačke a uľavia pri problémoch s trávením. Na organizmus pôsobia močopudne a často sa využívajú pri liečbe zápalu močových ciest. Vďaka rutínu a citrínu sú bobule vhodné pre ľudí s kŕčovými žilami. Čaj zo sušených plodov a listov pite pri bolestiach hrdla alebo zvýšenej teplote.

Záchrana pre zrak aj trávenie

Taktiež ovplyvňujú činnosť svalov, zlepšujú našu koordináciu a chránia zrak rovnako ako aj mrkva. Pozitívne pôsobia aj na trávenie, zlepšujú najmä problémy s vyprázdňovaním. Jediné pozor však platí pri ochoreniach žlčníka, pretože ich drobné zrniečka môžu zhoršiť priechodnosť žlčových ciest.

black currant, ripe berries and green leaves.

Proti zápalom aj chrípke, zlepšia aj vašu pamäť

Pomáhajú dokonca aj našej pamäti a ovplyvňujú fungovanie mozgu. V zime sa používajú pri rôznych zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Vtedy by ste mali užívať aj sirup z nich, ktorý je ešte účinnejší. Ak vás trápia reumatické bolesti, denne by ste mali piť čaj z vysušených bobúľ. Vplývajú aj na naše nervy a majú na nás upokojujúci účinok.

...

Výborné pri chudnutí

Vláknina obsiahnutá v ríbezliach je príčinou, prečo by sme ich mali jesť pred jedlom. Zanechávajú v nás pocit plnosti. Takže nebudeme mať až taký apetít. Ako dezert po jedle sú tiež vhodné, pretože pocit plnosti pretrvá a my nebudeme mať pocit, že musíme zjesť ešte niečo, aby sme boli nasýtení.

Zlepšujú vitalitu

Dostatok vitamínov zabezpečujú celkové fungovanie nášho organizmu. Horčík, obsiahnutý v ríbezliach, je potrebný pre naše kosti, tiež reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje imunitu.

Rovnakú funkciu spĺňa vitamín C. Spolupracuje s našou imunitou a chráni nás pred sezónnymi ochoreniami. Na svoje si prídu červené krvinky. Tie potrebujú na svoju tvorbu železo, ktorý je súčasťou tohto malého kyslého ovocia. Živiny budú transportované do buniek celého nášho tela.

Krásna pokožka a zdravé telo

Adekvátny príjem vitamínu C podporuje produkciu kolagénu, ktorá pomáha udržovať zdravú pokožku, ale je aj skvelým pomocníkom pri hojení drobných rán. Ak uvažujete nad detoxikáciou, v jedálničku by ríbezle nemali chýbať. Majú diuretický účinok, čistia telo od škodlivých látok. Ich jedením nič nepokazíte ani keď bojujete s reumou, artritídou či s ochoreniami, ktoré spôsobuje kyselina močová.

Zázrak pre pre naše telo, ktorí by mali poznať hlavne ľudia po 50-tke – čierne sú najlepšie

Čierne ríbezle sú vo vyššom veku veľmi dôležité pri prevencií proti rakovine a sú strážcom zdravia kardiovaskulárneho systému. Udržiava cievy pružné a zlepšuje ich priechodnosť.

Po 50-tke sa postupne zhoršujú mentálne schopnosti a hrozí aj prepuknutie demencie či iných chorôb. Aj pred tým vás chráni čierna ríbezľa. Starším ľudom sa dôrazne odporúča jesť väčšie množstvo čerstvých čiernych ríbezlí.

Plody čiernej ríbezle  sú absolútnou jednotkou v počte vzácnych vitamínov a minerálov. Žiadne iné bobule sa im v tomto nemôžu rovnať.

Čierne ríbezle zabraňujú vzniku cukrovky a udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi.

Čierne ríbezle dokážu pomôcť pri liečbe chronických ochorení priedušiek a horných dýchacích ciest. Celkovo posilňujú imunitu.

Bobule a listy čiernych ríbezlí pomáhajú pri boji proti obličkovým kameňom, regenerujú pečeň a dýchacie cesty, pomáhajú zabrániť vzniku aterosklerózy.

Odvary z čiernych ríbezlí majú protizápalové a dezinfekčné účinky, ak šťavou z bobúľ zovriete,  je veľmi účinnáúčinná na liečbu anginy pectoris.

Kto pravidelne konzumuje plody čiernych ríbezlí, vôbec sa nemusí obávať infekčných chorôb. 

Zistilo sa, že všetky užitočné vlastnosti čiernych ríbezlí sa dokonale zachovajú aj pri spracovaní plodov (ako džem, kompóty, sušené). Ak pravidelne konzumujete produkty čiernych ríbezlí, nebudete chudokrvný alebo nebudete trpieť hypertenziou, žalúdočnými vredmi a gastritídou.

Ak sa na vašej pokožke objavili vyrážky , svrbenie  začalo bez zjavného dôvodu a neviete, čo robiť – vopred vyvarte listy ríbezlí a potom vývarom umývajte tvár alebo pridajte do kúpeľa. Urobte tak niekoľkokrát a zbavíte sa svrbenia a vyrážok na koži.

Konzumovať by ste ich mali aj pri problémoch s kŕčovými žilami, pretože zlepšujú ich priechodnosť.

Ríbezle môžu pôsobiť ako mierne preháňadlo. Ak máte nedostatok vápniku v tele,  možno ho nájsť v bobuliach čiernych ríbezlí.Ríbezle môžu byť čierne alebo červené,  biele alebo zlaté. Všetky tieto rôzne odrody jediný druh rastu kríkov a liečivých funkcií, ktoré sú približne rovnaké.

Recepty pre zdravie

Liečivá voda z listov ríbezle

Nalejte čerstvé ríbezle, zalejte vriacou vodou a nechajte 1 hodinu lúhovať.  Sceďte a pite počas dňa.

  • Voda z listov čiernych ríbezlí, odstraňuje prebytočné množstvo purínu a kyseliny močovej z tela, tiež sa používané ako mierne preháňadlo a pri problémoch s trávením.
  • Pomáha zmierniť príznaky tuberkulózy a prechladnutia.

Odvar z listov ríbezlí

Nalejte 300 ml vriacej vody na 50 g sušených listov a varte 20 minút pri nízkej teplote. Sceďte a pitie.

  • Odvar z listov čiernych ríbezlí je výborným liekom na zápaly obličiek, močového mechúra a opuchy.
  • Odvar z listov čiernych ríbezlí pomáha zničiť škodlivé mikroorganizmy v tráviacom trakte.

Čaj z listov čiernych ríbezlí

1 lyžička drvených sušených listov sa zaleje 2 šálkami vriacej vody.

Nechajte lúhovať asi 20 minút.  Môžete piť tento čaj s medom alebo cukrom.

Je užitočná pri ženských chorobách,  slabosti a únave.

Príprava listov čiernej ríbezle

Prečo suším listy ríbezlí ročne? Áno, pretože liečia veľa chorôb

Čas na zber listov, na čaj a vodu a odvary, je obdobie od kvitnutia po plod. Toto spravidla pripadá na jún.

Zberajú sa iba stredné listy. Sušíme v jednej vrstve v dobre vetranej miestnosti, potom skladujeme v plátennom, alebo papierovom vrecku.

Najlepší spôsob, ako spracovať ríbezle: Šťava plná vitamínov, pripravená za studena

Na prípravu šťavy potrebujeme:

1-1,5 kg čiernych ríbezlí

10 g kyseliny citrónovej

cca 1 liter prevarenej vychladnutej vody (max 1,5 l)

Trstinový cukor

Postup:

Ovocie dobre umyjeme a očistíme. Potom preložíme do misky a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Pridáme vodu, zmiešame a preložíme do uzatvárateľných dóz. Vložíme do chladničky a necháme 1-2 dni odstáť v chladničke.

Po uplynutí tohto času pridáme cukor – v pôvodom recepte sa uvádza 1 kg cukru na 1 liter šťavy, to sa mi ale zdalo príliš veľa – ja som použila asi 600 g trstinového cukru na celú dávku a zdá sa mi to akurát – ochutnávajte. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Potom naplníme do čistých pohárov (ja som ich vydezinfikovala trochou alkoholu – hlavne vrchnáky.

Skladujeme v chladničke a používame podľa potreby. Ak chcete, aby vám šťava zastudena vydržala niekoľko mesiacov, pridajte konzervačný prostriedok ktorý sa pridáva zastudena.