Hubárska sezóna je v plnom prúde a mnohým z nás sa podarilo nazbierať skutočne krásne kusy. Vedeli ste ale, že v našich lesoch nie sú iba chutné, ale aj liečivé huby?
Kontrolujú hladinu cholesterolu – prospievajú srdcu
Huby obsahujú proteíny, majú nulový cholesterol, tuk a tiež veľmi málo sacharidov. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení. Tiež chránia srdce a pôsobia ako prirodzená prevencia pred infarktom.
Sú výborné na prevenciu rakoviny prsníka a prostaty
Huby sú veľmi účinné v prevencii rakoviny prsníka a prostaty. Môžu za to beta glukány a konjugovaná kyselina linolová, ktoré nemajú karcinogénne účinky. Kyselina linolová je obzvlášť užitočná pri potláčaní účinkov estrogénu. Estrogén je hlavným dôvodom vzniku rakoviny prsníka u žien po menopauze. Na druhej strane beta glukány inhibujú rast nádorových buniek v prípade rakoviny prostaty. Aby toho nebolo málo, selén v hubách je veľmi účinný pri spomaľovaní rastu rakovinových buniek.
Môžu ich aj cukrovkári
Pochutnať si na nich môžu aj diabetici, keďže sú pre nich ideálnou nízkoenergetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín.
Obsahujú určité zlúčeniny, ktoré napomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.
Posilňujú imunitu
Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií. Tiež pomáhajú liečiť vredy a ulcerózne rany a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu C tiež posilňuje imunitný systém.
Pomáhajú pri chudnutí
Diéta, ktorá je zameraná na zvýšenie príjmu bielkovín, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby vám ponúkajú množstvo bielkovín, málo tukov a sacharidov a vlákninu. Preto sú ideálne pri redukcii váhy.
Ďalšie zdravotné výhody
Jedinečné na hríboch je fakt, že sú zdrojom vitamínu D v jedlej forme. Sú bohaté na vápnik (výborné na kosti), železo (zabezpečujú dávky anémia), draslík (vhodné na zníženie krvného tlaku), meď (sú antibakteriálne) a selén (veľmi dobré na kosti, zuby, nechty, vlasy). Aj keď sú živočíšne bielkoviny najlepším zdrojom selénu, dostatočné množstvo ho majú aj huby, ktoré sú tak najlepšou voľbou pre vegetariánov.
Najlepšie recepty z húb
Falošná paštéta
Potrebujeme:
5 ks vajec uvarených natvrdo
3 menšie cibule
50 g húb podľa vlastnej chuti
soľ a čierne korenie podľa chuti
100 g vlašských orechov
30 g masla
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko spolu orestujeme.
Do mixéra vložíme orechy, zmäknuté maslo, vajcia a zmes cibule a húb. Dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.
Hotovú paštétu vložíme na 30 minút do chladničky a podávame s čerstvým pečivom.
Špeciálne cestíčko na huby
Potrebujeme:
300 g menších húb
2-3 lyžice hladkej múky
1-2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku sójovej omáčky
Kvapku vody (uvidíte podľa konzistencie cestíčka)
Soľ, korenie a sušené bylinky podľa chuti
Strúhanku
Postup:
Huby očistíme a osušíme papierovým obrúskom.
Múku zmiešame so sójovou omáščkou, pretlačeným cesnakom a kvapkou vody. Malo by to mať konzistenciu ako hustejšia kyslá smotana.
Necháme odležať 15-20 minút, do cestíčka môžeme pridať ľubovolné koreniny.
Na hlbšej panvici necháme zahriať olej. Huby ponoríme najskôr do cestíčka a potom do strúhanky. Hneď vyprážame v rozpálenom oleji.
Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska a môžeme si pochutnávať.
Fantastický hubový šalát
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g húb
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Najrýchlejšia hubová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice haldkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 smotanu na šľahanie 33%
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Výborné marinované huby, pripravené za 10 minút!
Potrebujeme:
500 g húb
60 ml octu
120 ml rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
10 ks čierneho celého korenia
2 lyžičky cukru
1 lyžičku soli
4 ks bobkového listu
Postup:
Huby umyjeme a väčšie kusy rozkrojíme na 4 časti alebo na polovice.
Ocot zmiešame s cukrom, olejom, soľou, bobkovým listom a korením. Nakoniec do zmesi pridáme huby a pretlačený cesnak.
Preložíme na plameň (najskôr sa vám bude zdať, že húb je na takéto množstvo tekutiny priveľa, postupne však pustia šťavu). Keď tekutina zovrie, varíme ešte 5 minút.
Potom zložíme z plameňa a zmes navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie. Necháme vychladnúť a vložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky a môžeme si pochutnávať.
Celý fotopustup nájdete TU.
Pečienka s hubami
Potrebujeme:
500 g kuracej pečienky
300 g čerstvých húb
300 g slaninky nakrájanej na kocky
150 – 200 ml bieleho vína
1 cibuľu
Soľ, korenie, majoránka
100 g masla
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo a opražíme sprudka kuraciu pečienku. Pridáme nakrájané huby, slaninku a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme približne 5 minút. Potom pridáme víno, korenie a majoránku. Tesne pred koncom pridáme soľ, premiešame a môžeme podávať posypané čerstvou petrženovou vňaťou.
Ruský guláš s hubami
Potrebujeme:
700 g bravčového stehna
1 veľkú cibuľu
2 šálky kyslej smtoany
Hladkú múku
2 lyžice horčice
150 g šampiňónov
Chren na dochutenie
Postup:
Mäso nakrájame kúsky. Na panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme kúsky mäsa – ochutíme soľou a korením a sprudka osmažíme. Pridáme trochu vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť dommäka.
Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu huby a poprášime trochou múky, ktorá zmes zahustí – pokračujeme v dusení, až kým huby nie sú hotové.
Smotanu zmiešame s horčicou a 1 lyžičkou strúhaného chrenu (podľa chuti môžeme chrenu pridať viac, alebo ho naopak vynechať). Potom túto zmes nalejeme k mäsu a hubám a necháme rpevariť.
Zložíme z plameňa a môžeme podávať.
Fašírky s hubami a syrom
Potrebujeme:
700 g mletého bravčového mäsa
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
1 strúčik cesnaku
100 g nastrúhaného tvrdého syra
400 g šampiňónov
3 väčšie zemiaky nakrájané na plátky
Majonézu alebo kyslú smotanu podľa chuti
Soľ a čierne mleté korenie
Horčicu
Postup:
Mleté mäso zmiešame s cibuľou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením
Mäso rozdelíme na niekoľko guličiek a tie preložíme na vymastený plech (prípadne vystlaný papierom na pečenie) a roztlačíme na hrubšie placky.
Šampiňóny nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici, potom ich uložíme na mäso. Na huby uložíme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme a potrieme trochou majonézy alebo kyslej smotany. Nakoniec na vrch navrstvíme 1 lyžicou horčice alebo kyslej smotany.
Nakoniec posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút. Ak sa obávate, že by sa syr mohol pripáliť, pečte na začiatku pod alobalom.
Podávame s čerstvou zeleninou.
Pečené zemiaky s hubami a majonézou
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
2 menšie cibule
100 g strúhaného syra
200 g čerstvých húb podľa chuti
2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode tak, aby sa nerozpadávali. Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozkrojíme na polovice. V zemiakov vytvoríme lyžičkou menšie priehlbinky – misky tak, že vyberieme časť vnútra.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme huby a restujeme domäkka. Cibuľku s hubami zmiešame s vnútrom so zemiakov, majonézou a ochutíme soľou a korením. Náplň navrstvíme do vnútra zemiakov, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Plnené hubové taštičky
Potrebujeme:
1 bal. rozvaľkaného lískovéhoc cesta
5 zemiakov
2 cibule
200 g húb
100 g strúhaného syra
1 zväzok petržlenu
2 vajcia
Korenie podľa chuti
Postup:
Ak používame sušené huby najskôr ich namočíme do vody. Čerstvé huby umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu s hubami.
V miske zmiešame zemiaky so syrom, hubovo-cibuľou zmesou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.
Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky a tie potrieme rozšľahanými vajciami. Následne zavinieme do tvaru kornútkov a naplníme pripravenou zmesou. Uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom na pečenie), potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.
Zemiakovo-hubové fašírky
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla
3 lyžic hladkej múky
50 g strúhaného syra
1 vajíčko
1 cibuľu
4 väčšie huby
100 g hladkej múky (príp. strúhanky)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.
Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.
Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)