Jedzte viac húb: Prevencia rakoviny, chránia pred infarktom a odstránia kilá + najlepšie recepty, ktoré si zamilujete!

Hubárska sezóna je v plnom prúde a mnohým z nás sa podarilo nazbierať skutočne krásne kusy. Vedeli ste ale, že v našich lesoch nie sú iba chutné, ale aj liečivé huby?

Kontrolujú hladinu cholesterolu – prospievajú srdcu

Huby obsahujú proteíny, majú nulový cholesterol, tuk a tiež veľmi málo sacharidov. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení. Tiež chránia srdce a pôsobia ako prirodzená prevencia pred infarktom.

Sú výborné na prevenciu rakoviny prsníka a prostaty

Huby sú veľmi účinné v prevencii rakoviny prsníka a prostaty. Môžu za to beta glukány a konjugovaná kyselina linolová, ktoré nemajú karcinogénne účinky.  Kyselina linolová je obzvlášť užitočná pri potláčaní účinkov estrogénu. Estrogén je hlavným dôvodom vzniku rakoviny prsníka u žien po menopauze. Na druhej strane beta glukány inhibujú rast nádorových buniek v prípade rakoviny prostaty. Aby toho nebolo málo, selén v hubách je veľmi účinný pri spomaľovaní rastu rakovinových buniek.

Môžu ich aj cukrovkári

Pochutnať si na nich môžu aj diabetici, keďže sú pre nich ideálnou nízkoenergetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Obsahujú určité zlúčeniny, ktoré napomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.

Posilňujú imunitu

Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií. Tiež pomáhajú liečiť vredy a ulcerózne rany a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu  C tiež posilňuje imunitný systém.

Pomáhajú pri chudnutí

Diéta, ktorá je zameraná na zvýšenie príjmu bielkovín, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby vám ponúkajú množstvo bielkovín, málo tukov a sacharidov a vlákninu. Preto sú ideálne pri redukcii váhy.

Ďalšie zdravotné výhody

Jedinečné na hríboch je fakt, že sú zdrojom vitamínu D v jedlej forme. Sú bohaté na vápnik (výborné na kosti), železo (zabezpečujú dávky anémia), draslík (vhodné na zníženie krvného tlaku), meď (sú antibakteriálne) a selén (veľmi dobré na kosti, zuby, nechty, vlasy). Aj keď sú živočíšne bielkoviny najlepším zdrojom selénu, dostatočné množstvo ho majú aj huby, ktoré sú tak najlepšou voľbou pre vegetariánov.

Najlepšie recepty z húb

Falošná paštéta

Falošná paštéta hotová za pár minút!

Potrebujeme:

5 ks vajec uvarených natvrdo

3 menšie cibule

50 g húb podľa vlastnej chuti

soľ a čierne korenie podľa chuti

100 g vlašských orechov

30 g masla

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko spolu orestujeme.

Do mixéra vložíme orechy, zmäknuté maslo, vajcia a zmes cibule a húb. Dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.

Hotovú paštétu vložíme na 30 minút do chladničky a podávame s čerstvým pečivom.

Špeciálne cestíčko na huby

Zabudnite na klasický trojobal: Obaľte huby v tomto a budú také chrumkavé a lahodné, ako nikdy predtým!

Potrebujeme:

300 g menších húb

2-3 lyžice hladkej múky

1-2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku sójovej omáčky

Kvapku vody (uvidíte podľa konzistencie cestíčka)

Soľ, korenie a sušené bylinky podľa chuti

Strúhanku

Postup:

Huby očistíme a osušíme papierovým obrúskom.

Múku zmiešame so sójovou omáščkou, pretlačeným cesnakom a kvapkou vody. Malo by to mať konzistenciu ako hustejšia kyslá smotana.

Necháme odležať 15-20 minút, do cestíčka môžeme pridať ľubovolné koreniny.

Na hlbšej panvici necháme zahriať olej. Huby ponoríme najskôr do cestíčka a potom do strúhanky. Hneď vyprážame v rozpálenom oleji.

Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska a môžeme si pochutnávať.

Fantastický hubový šalát

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g húb

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Najrýchlejšia hubová omáčka

Na cestoviny aj k mäsu: Najrýchlejšia hríbová omáčka!

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice haldkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 smotanu na šľahanie 33%

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Výborné marinované huby, pripravené za 10 minút!

Marinované huby pripravené za 10 minút!

Potrebujeme:

500 g húb

60 ml octu

120 ml rastlinného oleja

3 strúčiky cesnaku

10 ks čierneho celého korenia

2 lyžičky cukru

1 lyžičku soli

4 ks bobkového listu

Postup:

Huby umyjeme a väčšie kusy rozkrojíme na 4 časti alebo na polovice.

Ocot zmiešame s cukrom, olejom, soľou, bobkovým listom a korením. Nakoniec do zmesi pridáme huby a pretlačený cesnak.

Preložíme na plameň (najskôr sa vám bude zdať, že húb je na takéto množstvo tekutiny priveľa, postupne však pustia šťavu). Keď tekutina zovrie, varíme ešte 5 minút.

Potom zložíme z plameňa a zmes navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie. Necháme vychladnúť a vložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky a môžeme si pochutnávať.

Celý fotopustup nájdete TU.

Pečienka s hubami

Najlepší recept na prípravu pečienky: 10 minút na panvici so slaninkou a hubami a máte obed ako lusk!

Potrebujeme:

500 g kuracej pečienky

300 g čerstvých húb

300 g slaninky nakrájanej na kocky

150 – 200 ml bieleho vína

1 cibuľu

Soľ, korenie, majoránka

100 g masla

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo a opražíme sprudka kuraciu pečienku. Pridáme nakrájané huby, slaninku a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme približne 5 minút. Potom pridáme víno, korenie a majoránku. Tesne pred koncom pridáme soľ, premiešame a môžeme podávať posypané čerstvou petrženovou vňaťou.

Ruský guláš s hubami

Ruský guláš s horčicou a kyslou smotanou: Taký výborný, že si určite pridáte!

Potrebujeme:

700 g bravčového stehna

1 veľkú cibuľu

2 šálky kyslej smtoany

Hladkú múku

2 lyžice horčice

150 g šampiňónov

Chren na dochutenie

Postup:

Mäso nakrájame kúsky. Na panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme kúsky mäsa – ochutíme soľou a korením a sprudka osmažíme. Pridáme trochu vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť dommäka.

Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu huby a poprášime trochou múky, ktorá zmes zahustí – pokračujeme v dusení, až kým huby nie sú hotové.

Smotanu zmiešame s horčicou a 1 lyžičkou strúhaného chrenu (podľa chuti môžeme chrenu pridať viac, alebo ho naopak vynechať). Potom túto zmes nalejeme k mäsu a hubám a necháme rpevariť.

Zložíme z plameňa a môžeme podávať.

Fašírky s hubami a syrom

Fašírky trochu inak: Bleskovo, z jedného plechu a bez vyprážania!

Potrebujeme:

700 g mletého bravčového mäsa

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

1 strúčik cesnaku

100 g nastrúhaného tvrdého syra

400 g šampiňónov

3 väčšie zemiaky nakrájané na plátky

Majonézu alebo kyslú smotanu podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Horčicu

Postup:

Mleté mäso zmiešame s cibuľou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením

Mäso rozdelíme na niekoľko guličiek a tie preložíme na vymastený plech (prípadne vystlaný papierom na pečenie) a roztlačíme na hrubšie placky.

Šampiňóny nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici, potom ich uložíme na mäso. Na huby uložíme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme a potrieme trochou majonézy alebo kyslej smotany. Nakoniec na vrch navrstvíme 1 lyžicou horčice alebo kyslej smotany.

Nakoniec posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút. Ak sa obávate, že by sa syr mohol pripáliť, pečte na začiatku pod alobalom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Pečené zemiaky s hubami a majonézou

Pečené zemiaky s hubami, syrom a majonézou!

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

2 menšie cibule

100 g strúhaného syra

200 g čerstvých húb podľa chuti

2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode tak, aby sa nerozpadávali. Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozkrojíme na polovice. V zemiakov vytvoríme lyžičkou menšie priehlbinky – misky tak, že vyberieme časť vnútra.

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme huby a restujeme domäkka. Cibuľku s hubami zmiešame s vnútrom so zemiakov, majonézou a ochutíme soľou a korením. Náplň navrstvíme do vnútra zemiakov, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Plnené hubové taštičky

Plnené taštičiky z lísktového cesta

Potrebujeme:

1 bal. rozvaľkaného lískovéhoc cesta

5 zemiakov

2 cibule

200 g húb

100 g strúhaného syra

1 zväzok petržlenu

2 vajcia

Korenie podľa chuti

Postup:

Ak používame sušené huby najskôr ich namočíme do vody. Čerstvé huby umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu s hubami.

V miske zmiešame zemiaky so syrom, hubovo-cibuľou zmesou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.

Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky a tie potrieme rozšľahanými vajciami. Následne zavinieme do tvaru kornútkov a naplníme pripravenou zmesou. Uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom na pečenie), potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

Zemiakovo-hubové fašírky

Zemiakovo – hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla

3 lyžic hladkej múky

50 g strúhaného syra

1 vajíčko

1 cibuľu

4 väčšie huby

100 g hladkej múky (príp. strúhanky)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.

Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.

Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)