Jednoduchý trik, ako vyťažiť z každého citrónu maximum živín!

531

Všetci vieme, že citrónová šťava je plná vitamínov a živín, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Detoxikuje, posilňuje imunitu, dodáva energiu, zlepšuje funkciu pečene a dokonca niektoré výskumy ukazujú aj na pozitívny vplyv na našu náladu.

Tušili ste však, že to najcennejšie z každého citrónu často končí v koši? Áno, čítate správne, najviac živín sa totiž nachádza v citrónovej kôre.

Citrónová kôra obsahuje až desaťkrát viac živín ako citrónová šťava. Jednou z jej najpozoruhodnejších vlastností je to, že dokáže veľmi rýchlo a účinne zbavovať telo toxínov a škodlivých látok – uľavuje tak lymfatickému systému, pečeni aj ladvinám. Dokonca látky, ktoré obsahuje dokážu preukázateľne spomaliť až celkom zastaviť bujnenie rakovinových buniek v tele.

Čo ešte dokáže?

Citrónová kôra posilňuje steny tepien a zabraňuje ich kôrnateniu, chráni pred ochoreniami žlčníka a ocenia ju tí, ktorých trápia kŕčové žily. Môžu za to bioflavonoidy, ktoré sú vysoko koncentrované práve v citrónovej kôre.

Kôru zo žltého ovocia ocenia aj pacienti trpiaci bolesťou kĺbov. Vyskúšajte overený recept , ktorý pozostáva z citrónovej kôry (z 2 citrónov) a olivového oleja. Citrónovú kôru preložte do pohára a zalejte olejom. Nechajte odstáť 2 týždne a potom priložte kôru na bolestivé miesto, upevnite gázou a igelitovou fóliou. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno sa prebudíte bez bolesti.

Posledné vedecké zistenia odkazujú na ďalšiu významnú vlastnosť kôry – látka limonen, ktorú obsahuje dokáže zastaviť rast nádorov. Jej účinnosť bola najvýznamnejšie preukázaná v prípade rakoviny prsníka.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ďalšie benefity citrónovej kôry:

lemon_zest

Znižuje krvný tlak

Bojuje proti opuchom a modrinám

Prevencia a liečba prechladnutia

Látky, ktoré kôra obsahuje (Limonen, Flavonoidy, Petkín) bojujú proti rakovine

Odvádza z tela kyselinu močovú

Zmierňuje alergie a príznaky astmy

Trik, ako z citrónu vyťažiť najviac

Je to jednoduché – celý citrón dajte zamraziť. Zmrazenie je v prípade citrónu ten najlepší spôsob, ako využiť jeho kôru naplno. Mráz totiž zafixuje všetky vitamíny a spôsobí, že kôru budete môcť nastrúhať omnoho jednoduchšie. Rovnako tiež citróny vďaka zmrazeniu vydržia omnoho dlhšiu dobu v čerstvom stave.

Ako postupovať, ak chceme využiť kôru?

citróny

Najideálnejšie je pracovať s chemicky neošetrenými citrónmi. Ak sa vám však nedajú zohnať, môžete použiť aj obyčajné citróny, ktoré však dôkladne umyjete. Návod, ako odstrániť z ovocia pesticídy a chemikálie nájdete v TOMTO ČLÁNKU.

Pri výbere ovocia dávajte pozor na to, aby nemalo tmavé alebo mäkké škvrny.

Citróny vložte do mrazničky v uzatvárateľnom plastovom vrecku.

Citrón nechajte v mrazničke minimálne 2-3 hodiny, potom sa vám bude dať kôra jednoducho nastrúhať.

Nezabúdajte však využívať efektívne celý plod: vynikajúcim spôsobom a je rozmixovať dobre umytý citrón aj s kôrou a túto zmes navrstviť do formičiek na ľad. Nechajte zmraziť a potom si kocky pridávajte do vody, čaju alebo minerálky.

S mierou

Citrusy sú v pre naše zdravie veľmi prospešné, avšak s ich konzumáciou to rozhodne netreba preháňať. Držte sa starej známej pravdy, že všetkého veľa škodí. Pokiaľ ide o odporúčanú dávku, tá sa pohybuje medzi 130 -160 g citrónu za týždeň.

zdroj: healthyandnaturalworld

Témy:


Pridajte svoj komentár