Jednoduchý TRIK, ako predĺžiť trvanlivosť vianočného ŠALÁTU až o celé 3 DNI: Málokto to pozná!

Už zajtra bude vo väčšine slovenských domácností kraľovať vianočnému menu majonézový šalát a vyprážaná ryba.

 

 

Zatiaľ čo ryby sme vo väčšine prípadov zvyknutí konzumovať hneď a neodkladať ich na neskôr, pokiaľ ide o majonézový šalát, väčšina z nás ho pripravuje deň vopred a skladuje ešte niekoľko dní po štedrej večeri.

Mali by ste však vedieť, že existuje jednoduchá finta, s ktorou budete môcť jesť šalát v perfektnej kvalite aj niekoľko dní po štedrej večeri.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Ako uvádza Pavla Šmikmátorová  takto môžete jeho trvanlivosť predĺžiť aj o 3 dni.

Nie je to o majonéze

 

 

Možno ste si povedeli, že celé tajomstvo trvanlivosti spočíva v majonéze.

Väčšina z nás používa do šalátu kupovanú majonézu z obchodu, ktorá zároveň zaručí, že šalát vydrží dlhšie.

Pokiaľ ide o domácu majonézu, hoci je jej chuť nenapodobiteľná, v skutočnosti sa neodporúča na dlhšie skladovanie.

 

 

Šalát by sa mal skonzumovať v deň prípravy, prípadne maximálne skladovať 1 deň.

Zásadné je použiť domáce vajcia a samozrejme aj skladovať šalát v dobrých podmienkach – tie sú vždy v chladničke, ideálne v uzatvorenej nádobe.

Nezabudnite, že pri teplote od 4 stupňoch celzia sa množia baktérie a preto musí teplota skladovania vždy nižšia.

 

 

 

Ak používate jogurt, doba skladovania je 1 deň po otvorení jogurtu. V takom prípade je vždy lepšie jogurt vmiešať do šalátu až pred konzumáciu.

Šalát môže vydržať až 5 dní – tajomstvo je v tejto prísade

Ako uvádza autorka článku Pavla, zo surovín použitých do zemiakového majonézového šalátu je surová cibuľa (resp. jej šťava) prvá, ktorá približne po 2 dňoch začne kvasiť a veľmi rýchlo celý šalát znehodnotí.

 

 

Aj to má však jednoduché riešenie.

Nakrájanú cibuľu prelejte vriacou vodou, ihneď schlaďte vodou studenou a po odkvapkaní pridajte do šalátu.

Bezpečná pre trvanlivosť zemiakového šalátu je tiež cibuľa nakladaná, ktorá sa dá zaobstarať samostatne alebo ako súčasť zmesi nakladanej zeleniny určenej práve na šalát.

 

 

Nezabúdajte tiež, že lepšie ako čerstvú zeleninu je vždy použiť sterilizovanú zeleninovú zmes.

Samozrejme, čerstvá zelenina dodá šalátu celkom iný „šmrnc“, avšak pokiaľ ide o trvanlivosť šalátu, ten so sterilizovanou zeleninou vydrží dlhšie.

 

 

Nezabúdajte, že okrem správne zvolených prísad je nutné aj dodržiavať správnu hygienu – napríklad nenechať zohriať pri izbovej teplote celý šalát, ale vždy si odoberať po častiach. Zohriatie a opakovné zachladenie spôsobí oveľa rýchlejšiu degradáciu surovín a zvýši riziko zažívacích ťažkostí po konzumácii.

Triky na prípravu dokonalého šalátu

Výber správnych zemiakov

Tajomstvo dokonalého šalátu je ukryté predovšetkým v správnom výbere zemiakov.

Vyberajte zemiaky, ktoré sú určené priamo na prípravu šalátu, známe napríklad ako Keřkovské rohlíčky alebo odroda Annabelle, či typ A. Iné odrody by sa vám mohli rozvariť alebo nebudú mať pekný tvar.

 

 

Pozor na miešanie

Hotový šalát treba premiešať, aby sa všetky suroviny dobre spojili.

Miešajte ho však opatrne, aby ste z neho zbytočne neurobili beztvarú masu.

Jednotlivé zložky by mali byť nakrájané približne na rovnaké kúsky ako zemiaky, prípadne môžete použiť kovovú mriežku na pretláčanie. 

Zemiaky po uvarení nechajte najskôr úplne vychladnúť, až potom ich ošúpte a spracujte.

Vo väčšej mise zmiešajte najskôr zeleninu a následne postupne pridávajte zemiaky.

Šalát si pripravte deň vopred

 

 

Ak chcete, aby bol šalát naozaj chutný, je potrebné ho nechať nejaký čas odstáť.

Len vtedy sa chute dokonale spoja a vytvoria fantastickú kombináciu.

Preto ho nikdy nepripravujte tesne pred večerou, ale pripravte si ho už večer pred Štedrým dňom. 

Dajte si záležať na servírovaní

Vianočný zemiakový šalát by mal už na prvý pohľad vyzerať slávnostne a preto si dajte záležať na servírovaní.

 

Keďže jeho konzistencia je dobre tvarovateľná.

Šalát môžete naservírovať napríklad do tvaru vianočného stromčeka, kapra, či vytvoriť niekoľko poschodí a následne ozdobiť podľa vkusu napríklad cherry paradajkami, vajíčkami, kyslými uhorkami, či inými surovinami podľa vkusu a chuti.

 

 

Tajná surovina podľa chuti

Ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. A preto aj tradičný zemiakový šalát vyzerá a chutí u každého inak.

Výhodou tohto šalátu je aj to, že si ho môžete prispôsobiť svojim preferenciám a jednoducho k základným surovinám pridať aj niečo navyše, čo z neho spraví lahôdku konkrétne pre vaše chuťové poháriky.

Ak však skúšate pridať novú prísadu, odoberte si trocha šalátu bokom a najskôr ho vyskúšajte, aby ste nedajbože šalát nakoniec vo finále nepokazili.

Tip na oživenie tradičnej chuti

 

 

Jablko

U nás doma nesmie v zemiakovom šaláte chýbať jablko a bez neho to jednoducho nie je ono.

Šalát je vďaka jabĺčku svieži a chrumkavý. 

Ak chcete tento rok vyskúšať šalát s jablkom aj vy, najskôr si ho ošúpte, vyberte jadrovníky a nakrájajte ho na malé kúsky.

Pridajte ho k zelenine, dobre premiešajte, potom zmiešajte so zemiakmi a nakoniec všetko premiešajte s majonézou.

Hotový šalát nezabudnite dobre vychladiť.

Uvidíte, že tá chuť si vás získa. 

 

Tvrdý údený syr

Jedna surovina dokáže šalátu vdýchnuť nový život a zvýrazniť obľúbenú chuť.

Vyskúšajte do tradičného šalátu pridať 50 – 100 g tvrdého údeného syra, ktorý nastrúhajte najemno a budete milo prekvapení.

 

 

Zemiakový šalát 5-krát inak

So slaninkou

Zemiaky si tradične uvaríme v šupke v osolenej vode, avšak do vody pridáme aj 1 lyžicu rasce a 1 bobkový list.

Uvarené zemiaky si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a zmiešame s nadrobno pokrájanými kyslými uhorkami. 

Dresing si pripravíme z 250 ml zeleninového vývaru, do ktorého pridáme 1 lyžicu kryštálového cukru, 125 ml oleja, 125 ml octu, lyžicu soli, mleté čierne korenie a 10 nadrobno pokrájaných šalotiek.

Hotový dresing nalejeme k zemiakom a uhorkám a nakoniec pridáme ešte kocky oravskej slaninky, ktorú sme si predtým opiekli na panvici.

 

 

S hlávkovou kapustou

Na tento šalát potrebujeme 3 zemiaky strednej veľkosti, ktoré pred varením ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Stačí ich povariť 10 minút, potom scediť a nechať vychladnúť.

Medzitým si ošúpeme 2 banány, nakrájame ich na kúsky alebo na kolieska a pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna. 

 

 

Keď sú zemiaky vychladnuté, zmiešame ich s banánmi a zalejeme dresingom z bieleho jogurtu, kari korenia, nasekanej petržlenovej vňate a 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku.

Nakoniec pridáme ešte 2 nadrobno pokrájané cibuľky, všetko dobre premiešame a necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.

S hlávkovou kapustou

 

V šupke si uvaríme asi 1,5 kg šalátových zemiakov do mäkka. Potom si ich ošúpeme, nakrájame na kolieska a vložíme do väčšej misy.

Menšiu hlávku kapusty si nakrájame najemno, pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a nastrúhame si 2 zelené papriky na jemnom strúhadle.

Nálev si uvaríme zo 150 ml octu, 80 g kryštálového cukru a pridáme aj lyžicu prípravku na konzervovanie. Necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu a potom doňho primiešame 150 ml rastlinného oleja. 

Šalát odložíme do chladničky a necháme vychladiť minimálne 2 hodiny. 

Vianočný šalát pre deti

Ak vaše deti nemajú v obľube klasický majonézový šalát, pripravte im tento. 

V šupke si uvaríme 500 g zemiakov a uvaríme si aj 3 vajíčka natvrdo.

 

Okrem toho si dáme uvariť v slanej vode aj 3 mrkvy, 3 petržleny a 1 menší zeler.

Vo veľkej mise si teraz zmiešame na kocky pokrájané ošúpané zemiaky, postrúhanú varenú zeleninu, aj vajcia. 

Pridáme tatársku omáčku podľa chuti, jemne osolíme, okoreníme a môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy. 

So šunkou

 

Na túto verziu zemiakového šalátu budeme potrebovať 750 g v šupke uvarených zemiakov. 

Necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. 

200 g šunky si nakrájame na kocky, zmiešame s 1 pokrájanou cibuľou, 1 nakladanou uhorkou a 2 vajíčkami natvrdo.

Všetky suroviny dobre premiešame s majonézou a nakoniec ešte podľa chuti osolíme a okoreníme.

Dobrú chuť!

Foto: Jana Kratka

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash