Jednoduchý trik, ako nalúskať vlašské orechy bez námahy: Stačí urobiť túto jednu vec!

Vlašské orechy sú veľmi chutné a zdravé.

Avšak keď ich treba nalúskať, nikomu sa nechce, pretože je to zdĺhavý, nie veľmi zábavný proces a škrupiny sú častokrát tvrdé. 

Máme však pre vás skvelý trik z youtube, vďaka ktorému zbavíte orechy škrupinky oveľa jednoduchšie, ako pomocou luskáčika.  

Prečo jesť vlašské orechy

Vlašské orechy oprávnene získali titul superpotraviny.

Obsahujú celé spektrum prospešných vitamínov –A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E, ale aj látky ako karotén, kyselinu linolénovú, fosfor, draslík, vápnik, železo a zinok.

Jedinečná kombinácia týchto a ďalších látok obsiahnutých vo vlašských orechoch je veľmi účinným a chutným prostriedkom pre posilnenie organizmu a zdravia.

Dokonca Štúdia z Harvardu tvrdí, že si stačí dať pár orechov niekoľkokrát do týždňa a budete žiť dlhšie.

Ak máte to šťastie, že sa vám orechy urodili neváhajte a uchovajte si ich na dlhé mesiace – ba až roky. Máme pre vás najlepšie tipy, ako na to!

Pri čistení orechov postupujte nasledovne.

Postup:

Orechy aj so škrupinou si vložte do misy.

Zalejte ich horúcou vodou.

Nechajte 30 minút stáť prikryté. 

Potom si zoberte pivovú fľašu a kladivko – na hrdlo fľaše položte orech a pomocou kladivka ťuknite primeranou silou. 

Orech sa jednoducho rozluskne.

Orechy zavárané na sucho!

Orechy budete mať poruke vždy, keď ich budete potrebovať.

Nemusíte sa báť, že orechy zatuchnú, alebo splesnivejú.

Potrebujeme:

Čisté poháre na zaváranie

Olúpané orechy

Postup:

Do pohárov jednoducho vložíme orechy. Potom takto naplnené poháre vložíme do rúry a zapneme ju na 70 stupňov.

Necháme v rúre 10 minút, potom na poháre položíme viečka (nezaťahujeme) a vložíme ešte na 10 minút do rúry.

Vyberieme z rúry, zatiahneme napevno a skladujeme.

Ak chcete, dá sa zavárať nasucho aj v mikrovlnke.

Stačí, ak otvorené poháre vložíme do mikrovnky a 2 poháre necháme 2,5 minúty vo vnútri pri plnom výkone.

Vyberieme utierkou, zatiahneme a obrátime viečkom nadol.

Keď pohár vychladne, môžeme uskladniť.

Zamrazenie

Vylúpané orechy sa dajú skladovať v mrazničke.

Pri stálej teplote pod bodom mrazu vydržia pokojne aj pol roka, bez toho aby došlo k zníženiu ich chuťovej a vzhľadovej kvality.

Výhodou je, že mrazené vlašské orechy môžete ihneď použiť pri varení, dajú sa veľmi ľahko krájať a strúhať.

Do mrazničky ich uschovajte v pevne uzatvorenej plastovej krabičke, prípadne v mikroténovom sáčku.

Je dôležité, aby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, ktoré v mrazničke máte uložené.

Uloženie do chladničky

Ak doma či na chate nemáte k dispozícii mrazničku, dá sa využiť aj chladnička. Tu však orechy vydrží podstatne kratšiu dobu, zhruba 3 – 4 mesiace.

Naloženie do medu – sú potom extra liečivé

Zaujímavým riešením je naloženie vlašských orechov do medu. Stačí ich vložiť do pohára a premiešať s medom v pomere 1: 1.

Orechy takto užívané každý deň, dokážu posilniť imunitu, zlepšiť celkové zdravie a je to okamžitý zdroj zdravej energie.

Doprajte si ich najmä ráno. Ide aj o výbornú prísadu do koláčov.

Ako z orechov vyťažiť čo najviac?

V kombinácií s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobia orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele.

V tejto kombinácií tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou.

Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.

Ak si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok pre podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy.

Rovnako prospejete aj svojmu zraku – zistilo sa, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobenej vekom.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.

Cenné látky sú z orechov – rovnako, ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané  a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutý v ústach.

Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orechu dostane medzi zuby.

Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.

S orechmi to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou.

Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie