Vynikajúci recept na jablkový sacher, ktorý ma naučila moja susedka Ľubka a môžete si ho pripraviť aj vy, pretože je naozaj výborný.
Hľadáte recept na jednoduchý a chutný dezert, ktorý zvládne aj začiatočník? Vyskúšajte Sacher z jabĺk! Tento dezert je obľúbený pre svoju jednoduchosť, rýchlosť prípravy a lahodnú chuť. Sacher z jabĺk je v podstate jablkový koláč s čokoládovou polevou.
Cesto sa pripravuje z bežných surovín, ktoré máte pravdepodobne doma. Jablká dodávajú koláču šťavnatosť a sladkosť, kakao zase bohatú a aromatickú chuť.
Dá sa piecť aj ako bábovka, alebo na veľkom plechu ako klasický koláč, či okrúhla torta.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
300 g cukor kryštál
300 g jemne nastrúhaných jabĺk
100 g rozpusteného tuku (Hera, maslo)
40 g kakaa
1 prášok do pečiva
3 vajcia
ríbezľový lekvár alebo višňová marmeláda
čokoládová poleva
Poznámka:
Toto množstvo je určené na pečenie v tortovej forme s priemerom 24 cm, alebo v malej štvorcovej tortovej forme.
Dá sa upiecť aj na plechu ako koláč, ale je potrebné zvýšiť dávku surovín.
Postup:
Tuk, cukor a vajcia dôkladne ušľaháme.
Do zmesi po lyžičkách vmiešame múku preosiatu s práškom do pečiva. Pridáme aj kakao.
Potom do cesta opatrne pridávame nastrúhané jablká.
Všetko nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Pečieme v stredne vyhriatej rúre.
Pečieme na 180 stupňov cca 40 minút.
Skúšku či je torta pečený robíme klasicky špajlou.
Ak je korpus upečený, vyklopíme ho a necháme vychladnúť.
Potom korpus rozkrojíme a potrieme marmeládou.
Povrch polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vlašskými orechmi.
Namiesto orechov možné nastriekať šľahačku.
Recept na jednoduchú čokoládovú polevu
Existuje viacero receptov na jednoduchú čokoládovú polevu na Sacher z jabĺk. Tu je jeden z najobľúbenejších:
Potrebujeme:
100 g tmavej čokolády
100 ml smotany na šľahanie
20 g masla
1 lyžica cukru (voliteľné)
Postup:
Čokoládu nalámte na kúsky a dajte do misky. Smotanu zohrejte v hrnci tesne pod bod varu. Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a nechajte 2 minúty odpočívať. Maslo pridajte do čokoládovej zmesi a miešajte, kým sa neroztopí.
Ak chcete polevu sladšiu, pridajte 1 lyžicu cukru a miešajte, kým sa nerozpustí. Polevu nechajte mierne vychladnúť, aby zhustla. Vychladnutý koláč potrite polevou a nechajte stuhnúť.
Tipy:
Pre lesklejšiu polevu môžete pridať do čokoládovej zmesi 1 lyžicu kukuričného škrobu.
Ak chcete polevu aromatickejšiu, môžete do nej pridať 1 lyžičku rumu alebo vaječného likéru.
Polevu môžete ozdobiť rôznymi ozdobami, ako sú napríklad kokosové lupienky, orechy alebo kúsky ovocia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)