Pripravíme si úžasne lahodný a ľahučký vanilkový koláčik, ktorý si rozhodne obľúbite.
Recept odporúčame vďaka jeho nenáročnosti, hotový ho máte raz-dva a u vás doma sa určite stane hitom.
Vďaka tomuto receptu z youtube si pripravíme tento mimoriadne chutný a ľahký vanilkový koláč.
Potrebujeme:
90 g hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
40 g kryštálového cukru
1/4 lyžičky soli
60 g rastlinného oleja
60 g mlieka
4 žĺtky
1 lyžičku vanilkovej esencie
4 bielky
1/2 ČL octu (môžete použiť aj citrónovú šťavu)
60 g kryštálového cukru
Na krém:
190 g nesoleného masla
150 g práškového cukru
1/4 lyžičky soli
70 g smotany na šľahanie
Postup:
Do veľkej misy pridáme žĺtky, metličkou rozšľaháme, pridáme cukor, soľ.
Miešame, kým sa cukor neroztopí.
Ďalej pridáme olej, premiešame, mlieko, vanilkovú esenciu a všetko spolu zamiešame.
Cez sitko do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a miešame, kým nám nevznikne riedke cesto.
V ďalšej miske rozšľaháme bielky na penu pri strednej rýchlosti, pridáme ocot a opäť rozšľaháme.
Postupne za šľahania pridávame cukor a šľaháme, kým nevznikne krém.
Krém z bielkov postupne po tretinách vmiešame do cesta.
Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, nalejeme cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme a párkrát poklepeme, aby sa odstránili vzduchové bubliny.
Plech dáme na 25-30 minút do rozohriatej rúry pri teplote 160°C.
Teraz si pripravíme krém. V miske rozšľaháme zmäknuté maslo, preosejeme práškový cukor a pri menšej rýchlosti zmes šľaháme.
Potom pridáme soľ, postupne za šľahania smotanu a miešame, kým nám nevznikne hustý krém.
Z plechu vyberieme cesto, odstránime z neho papier na pečenie, odkrojíme okraje a rozdelíme na 2 polovice.
Na vrstvu cesta nanesieme krém, rozotrieme, na krém položíme ďalšiu vrstvu cesta a natrieme krém.
Na vrch nanesieme nasekané mandle a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Video návod: