plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduchý recept na výnimočný vanilkový koláč z piškótového cesta: Nadýchaný zákusok s mandľami, ktorý sa vám v ústach roztopí!

Pripravíme si úžasne lahodný a ľahučký vanilkový koláčik, ktorý si rozhodne obľúbite.

Recept odporúčame vďaka jeho nenáročnosti, hotový ho máte raz-dva a u vás doma sa určite stane hitom.

 

 

Vďaka tomuto receptu z youtube si pripravíme tento mimoriadne chutný a ľahký vanilkový koláč.

Potrebujeme:

90 g hladkej múky

1/2 lyžičky prášku do pečiva

40 g kryštálového cukru

1/4 lyžičky soli

60 g rastlinného oleja

60 g mlieka

4 žĺtky

1 lyžičku vanilkovej esencie

4 bielky

1/2 ČL octu (môžete použiť aj citrónovú šťavu)

60 g kryštálového cukru

Na krém:

190 g nesoleného masla

150 g práškového cukru

1/4 lyžičky soli

70 g smotany na šľahanie

Postup:

Do veľkej misy pridáme žĺtky, metličkou rozšľaháme, pridáme cukor, soľ.

Miešame, kým sa cukor neroztopí.

Ďalej pridáme olej, premiešame, mlieko, vanilkovú esenciu a všetko spolu zamiešame.

 

 

Cez sitko do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a miešame, kým nám nevznikne riedke cesto.

V ďalšej miske rozšľaháme bielky na penu pri strednej rýchlosti, pridáme ocot a opäť rozšľaháme.

 

 

Postupne za šľahania pridávame cukor a šľaháme, kým nevznikne krém.

Krém z bielkov postupne po tretinách vmiešame do cesta.

 

 

Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, nalejeme cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme a párkrát poklepeme, aby sa odstránili vzduchové bubliny.

 

Plech dáme na 25-30 minút do rozohriatej rúry pri teplote 160°C.

 

 

Teraz si pripravíme krém. V miske rozšľaháme zmäknuté maslo, preosejeme práškový cukor a pri menšej rýchlosti zmes šľaháme.

Potom pridáme soľ, postupne za šľahania smotanu a miešame, kým nám nevznikne hustý krém.

 

 

Z plechu vyberieme cesto, odstránime z neho papier na pečenie, odkrojíme okraje a rozdelíme na 2 polovice.

Na vrstvu cesta nanesieme krém, rozotrieme, na krém položíme ďalšiu vrstvu cesta a natrieme krém.

Na vrch nanesieme nasekané mandle a môžeme podávať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes