Jednoduchý recept na nadýchanú piškótovú roládu: Jemný a chutný dezert vhodný aj na desiatu!

Pripravíme si nadýchanú roládu, ktorá sa výborne hodí napríklad na raňajky alebo večery pri čaji so svojimi blízkymi.

Vaše deti vás budú žiadať denne o prípravu tohto sladkého pokušenia.

Vynikajúcu roládu z piškótového korpusu si pripravíme vďaka tomuto jednoduchému receptu z portálu retete-usoare.

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

...

80 g práškového cukru

80 g múky

20 g kakaového prášku

1/2 ČL prášku do pečiva

8 g vanilkového cukru

2 PL horúcej vody

žĺtok

Na plnku:

400 g tvarohu (5% tuku)

8 g vanilkového cukru

100 g práškového cukru

3 lyžice kyslej smotany (alebo prírodného jogurtu)

40 g kukuričného škrobu

Postup:

Do väčšej misky pridáme tvaroh, vanilkový cukor, cukor, smotanu, kukuričný škrob a všetko spolu rozšľaháme mixérom, kým nám nevznikne krémová hmota.

Tip redakcie: Ak nemáte mixér, môžete si kúpiť mäkký krémový syr a rozmixovať ho metličkou spolu so zvyškom ingrediencií.

 

 

Zmes položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a stierkou rovnomerne rozotrieme.

Oddelené bielky vložíme do veľkej misy a šľaháme mixérom pri strednej rýchlosti, kým nám nevznikne pena.

 

 

Zvýšime rýchlosť mixéra a za stáleho miešania postupne pridávame kryštálový a vanilkový cukor, kým nezískame pevnú tvarovateľnú zmes.

Potom do zmesi pridáme žĺtok a pokračujeme v šľahaní.

 

Do ďalšej misy pridáme múku s kakaovým práškom a práškom do pečiva.

Polovicu suchej zmesi preosejeme do misky a zľahka vareškou premiešame do hladka.

Potom nalejeme lyžicu teplej vody a pokračujeme v miešaní.

Ďalej preosejeme a pridáme aj druhú časť suchej zmesi, nalejeme lyžicu vody a znova dobre zamiešame.

 

 

Takto pripravené cesto prenesieme na plnku na plechu, rovnomerne ho rozotrieme a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180°C.

Po vybratí z rúry pretočíme cesto lícom nadol na pás papiera na pečenie, pričom papier zvrchu opatrne odstránime.

 

 

Cesto zrolujeme do rolády, potom zabalíme do papiera a necháme vychladnúť.

Po vychladnutí roládu posypeme práškovým cukrom, nakrájame na plátky a môžeme servírovať.

Roládu uchováme zabalenú v papieri na pečenie, prípadne v uzavretej nádobe, aby nevyschla.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn