plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduchý recept na domáce maslo: Stačí vám len jedna ingrediencia a už ho viac nebudete kupovať v obchode!

Vyskúšajte tento recept z youtube a vyrobte si doma vlastné chutné maslo.

Postup je veľmi jednoduchý a vyjde vás to lacnejšie!

 

 

Potrebujeme:

2 l smotany (30%)

Ďalej budeme potrebovať:

Šľahač

Voliteľné:

Štipka soli

Postup:

Do veľkej misky vylejeme smotanu.

 

 

Začneme ju šľahať mixérom.

Najprv šľaháme na nižších otáčkach.

 

 

Keď hmota začne naberať na objeme.

Šľahanie zrýchlime.

Nahromadenú šľahačku z okrajov hrnca odstránime zo strán do stredu nádoby.

 

 

Počas šľahania sa musí hmota oddeliť od tekutiny.

Nadbytočnú tekutinu precedíme cez sitko do pripravenej misky.

 

 

Potom hmotu v sitku namočíme do nádoby so studenou vodou.

Dobre prepláchneme.

Pomocou rúk z nej dôkladne vytlačíme zvyšnú tekutinu.

Maslo si vytvarujeme do požadovaného tvaru.

 

 

Položíme ho na potravinovú fóliu, obalíme.

Vložíme do chladničky na jednu hodinu.

Po stuhnutí je lahodné domáce maslo pripravené k použitiu.

 

 

Z dvoch litrov smotany získame 770 gramov masla.

Dobrú chuť!

 

Okrem masla si môžete pripraviť aj vynikajúci domáci syr

 

 

Vynikajúci recept na domáci syr len z 2 prísad, bez syridla a s naozaj rýchlou prípravou.

Všetko potrebné máte doma.

Potrebujeme:

2 litre mlieka s vyšším percentom tuku

60 ml octu

Kvapku citrónovej šťavy (nie je to nutné, syr sa vydarí aj bez toho)

Podľa chuti soľ a korenie

Ak máte radi slanejší syr, pridajte viac soli a ak si nie ste istí, môžete ju pridať neskôr do srvátky.

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko.

 

 

Nepoužívajte mlieko s dlhou trvanlivosťou, ideálne je použiť čo najčerstvejšie mlieko.

Pridáme soľ a dobre rozmiešame.

Mlieko zahrievame za stáleho miešania.

Mlieko sa ale nesmie variť, keď sa objavia bubliny vypneme plameň.

Pridáme ocot a ak chcete, aj kvapku citrónovej šťavy a miešame – môžete vidieť, ako sa oddeľuje srvátka.

Teraz si pripravíme sitko a vyložte ho gázou.

Nalejeme obsah hrnca a vytlačíme čo najviac tekutiny, gázu pevne stočíme a tekutinu vytláčame aj lyžicou.

Dobre zaťažíme a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.

Potom môžeme ochutnať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod nájdete TU.

https://www.youtube.com/watch?v=oIDZzA5XXYU

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes