Jednoduchý patent na zlatý vývar: Táto 1 lacná ingrediencia zabezpečí, že bude mať váš vývar krásnu zlatistú farbu!

Vývar bude oveľa chutnejší a aromatickejší, keď doň pridáte túto jednu surovinu.

Možno vás to prekvapí, ale výsledok je naozaj skvelý.

Raz to vyskúšate a už vývar nikdy nebudete robiť inak!

 

 

...

Stavte na odporúčania portálu smakosze a budete milo prekvapení.

Jednoduchý a lacný trik na zlatistý a aromatický vývar

 

 

Keď budete najbližšie variť vývar, pridajte doňho opálenú cibuľu v zlatej šupke.

Práve ona dodá polievke krásnu zlatistú farbu.

 

 

Cibuľu ošúpeme z vrchnej vrstvy.

Potom ju prekrojíme na polovicu.

 

 

Každú polovicu položte na vidličku a opaľujte priamo nad plameňom sporáka, aby zhnedla.

Ak nemáte plynový sporák, polovičky cibule opražte na suchej teflónovej panvici.

Pražená cibuľka v šupkách je podstatou chuti každého vývaru.

Aby mal vývar komplexnú a plnú chuť, vyskúšajte ho uvariť z niekoľkých druhov mäsa.

 

 

Okrem kuracieho mäsa pridajte časť hovädzieho mäsa s kosťou.

Do vývaru môžete pridať aj kúsok moriaka alebo kačice.

Okrem mäsa je veľmi dôležitá aj zelenina a koreniny, ktoré dodávajú chuť a vôňu.

 

 

Vývar bude lahodne chutiť, keď k nemu pridáte vhodne upravenú cibuľu, mrkvu, petržlenovú vňať, zeler, pór, niektorí dávajú aj kúsok čínskej kapusty alebo sušené hríby.

Do vývaru určite pridajte bobkový list, nové korenie, vetvičku čerstvého ligurčeka a poriadnu porciu petržlenovej vňate.

Môžete použiť sušený ligurček, stačí pridať do vriaceho vývaru lyžičku tohto korenia.

Na konci varenia môžete do vývaru pridať aj štipku kurkumy, ktorá zvýrazní chuť a farbu.

Do vývaru pridajte pár sušených húb, vývar vás poteší svojou chuťou

 

 

Do vývaru pridajte okrem základnej zeleniny, mäsa a korenín aj pár sušených húb.

Huby vopred namočíme do studenej vody, aby zmäkli, potom ich nakrájame a pridáme do vývaru súčasne s cibuľou.

Vývar vždy varte na najmenšom ohni, najlepšie 2,5 – 3 hodiny.

Sušené huby sú veľmi aromatické, preto ich do polievky pridávajte s mierou, stačí len pár kúskov.

Rada deda šéfkuchára pre najlepší vývar – pridajte túto nezvyčajnú prísadu

Neuveríte, ale celá finta spočíva v obyčajnom vaječnom bielku.

Bielok vo vývare má tri funkcie a každá z nich je veľmi dôležitá.

Najprv priliatím bielku do vriaceho vývaru odstránite nečistoty.

Po pár minútach stačí sitkom pozbierať zrazenú bielkovinu z povrchu vývaru, ktorý bude pod ňou číry.

 

 

Bielok taktiež zhromaždí prebytočný tuk, ktorý sa mohol roztopiť pri varení mäsa.

Rovnako, ako pri prvom spôsobe, po niekoľkých minútach varenia odstráňte z povrchu polievky bielkoviny s obsahom tuku. 

Po tretie, pridanie bielka do vývaru môže mať pozitívny vplyv na jeho slanosť.

Bielok totiž viaže soľ, preto túto metódu využite, ak ste nechtiac pridali do vývaru viac soli, ako bolo treba.

Zachráni to jeho chuť.

 

 

Ako pripraviť číry vývar?

V prvom rade treba mäso variť dvojstupňovo, čo znamená, že ho najskôr zalejeme studenou vodou a prvé varenie trvá asi 20 minút. 

Po uplynutí tejto doby vodu zlejeme, mäso umyjeme a opäť prelejeme čistou vodou. 

Pamätajte tiež na dlhý a pomalý spôsob varenia. Vývar by nemal prudko bublať, pretože sa potom zakalí.

Hrniec nesmie byť zakrytý pokrievkou a sporák musí byť nastavený na nízky ohrev.

Dobrým zvykom je hneď na začiatku pridať do vývaru cibuľu v šupke. Vďaka tomu bude vývar príjemne voňať a získa peknú žltú farbu. Pomôže to tiež udržať priehľadnosť.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay