Jednoduchý návod, ako si vypestovať doma zázvor: Takto ho budete mať vždy poruke!

Zázvor pochádza z Ázie a je to rastlina bohatá na vitamíny a minerály.

 

 

Jeho štipľavá chuť je ideálna na zvýraznenie chuti jedál a ich ochutenie.

Táto trváca tropická rastlina potrebuje teplotu minimálne 10°C.

 

 

Portál santeplusmag poradil, ako si vypestovať zázvor na parapete. 

Naučte sa, ako úspešne pestovať zázvor a dosiahnuť bohatú úrodu.

Zázvor sa používa na dochucovanie jedál, ale vysoko cenený je aj v prírodnej medicíne.

Vďaka svojej korenistej chuti má totiž tento podzemok liečivé vlastnosti.

 

 

Ak chcete využiť výhody zázvoru a získať bohatú úrodu, je dôležité dodržiavať niektoré zásady pestovania.

Ako úspešne pestovať zázvor a získať bohatú úrodu?

Na pestovanie zázvoru budete potrebovať podzemky, nie semená, keďže zázvor žiadne neprodukuje.

Podzemok je podzemná stonka, ktorá nesie vzdušné korene a stonky.

Pre získanie bio úrody je dôležité vybrať si bio podzemky, ktoré nájdete v obchodoch so zdravou výživou.

 

 

Tie neboli ošetrené, a preto môžu ľahko vyklíčiť.

Tieto korene na výsadbu by mali byť tiež silné a nemali by byť zvädnuté alebo zakrpatené.

Vyberajte si aj také, ktoré obsahujú viacero výrastkov – vaša úroda bude štedrejšia.

Ak chcete pestovať zázvor v kvetináči, je dôležité vybrať veľkú nádobu, ktorá je tiež dostatočne hlboká, aby sa podporil vývoj koreňov.

 

 

Môžete sa rozhodnúť napríklad pre kvetináč, do ktorého sa zmestia až 3 podzemky zázvoru na nádobu.

Ak chcete podporiť odvodnenie a zabrániť hnilobe koreňov, umiestnite na dno kvetináča hlinené kamienky. Potom naplňte 3/4 kvetináča zmesou, ktorú si vytvoríte z 2/3 zeminy  a 1/3 riečneho piesku.

Nasypte do kvetináča a potom zľahka utlačte.

Podzemok zasaďte naplocho, bez toho, aby ste ho úplne zatlačili do pôdy.

 

 

Časť podzemku by mala zostať viditeľná.

Potom zalejte vodou, pričom dávajte pozor, aby v tanieriku nezostala stojaca voda.

Po zasadení zázvoru umiestnite črepník do slnečnej a teplej miestnosti, vyhnite sa však priamemu slnečnému žiareniu.

Všimnite si, že zázvor je tropická rastlina, ktorá má rada teplo okolo 25°C a stálu vlhkosť.

 

 

Mierna zálievka sa odporúča, ak váš zázvor ešte nemá vyvinuté korene, pretože aj najmenší prebytok by mohol spôsobiť hnilobu vašej rastliny.

Počkajte, kým sa objavia prvé listy a stonky sa zdvihnú, aby ste mohli pôdu zalievať pravidelnejšie.

V skutočnosti by nemala zostať suchá.

Vyhnite sa však stojatej vode v tanieriku alebo kvetináči.

Zázvor pestovaný v interiéri môže byť náchylný na napadnutie hmyzom.

Aby ste tomu zabránili, je vhodné čo najčastejšie vetrať vašu rastlinu za predpokladu, že nie je vonku zima.

 

 

Jednoducho nechajte svoj črepník niekoľko hodín v záhrade alebo na terase, najmä v lete.

V prípade napadnutia múčnatkou namočte vatový tampón do alkoholu a prejdite ním cez listy.

Kedy zbierať zázvor?

Zázvor je možné zbierať 9-10 mesiacov po výsadbe.

 

 

Ak si všimnete, že zelené časti rastliny začínajú vysychať, potom môžete vykopať odnože na konzumáciu.

Ak chcete získať zázvor s viac citrónovou chuťou, nezabudnite ho zbierať už po 6 mesiacoch výsadby.

Môžete tiež fragmentovať zozbierané podzemky, aby ste ich zasadili a získali novú úrodu.

 

 

Uistite sa však, že každý fragment podzemku obsahuje aspoň jeden púčik.

Rešpektovaním potrieb a požiadaviek zázvoru sa vám podarí pestovať túto korenistú rastlinu aj doma na parapete a získate štedrú úrodu.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie