Jednoduchý kuchynský trik: Keď budete nabudúce krájať uhorku, vyskúšajte toto!

Ak potrebujete nakrájať uhorku či inú zeleninu na tenké plátky, väčšinou sa vám pri krájaní začnú kolieska lepiť na nôž.

To spôsobí, že zelenina potom padá kade tade, aj mimo krájacej dosky.

Vyskúšajte preto tento jednoduchý kuchynský trik a zelenina sa vám viac nebude lepiť na nôž.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pozrite sa na tento geniálny nápad z youtube kanála Smart Fox. 

Potrebujeme:

špáradlo

kúsok lepiacej pásky

Postup:

Odstrihnite si kúsok lepiacej pásky.

 

 

Zoberte si špáradlo a prilepte ho na bok noža.

Vďaka tomuto jednoduchému kroku sa vám pri krájaní už nebudú kolieska uhorky lepiť na nôž.

Nakrájate tenučké plátky a zelenina bude pekne usporiadaná na krájacej doske.

Dôkaz si môžete pozrieť aj v priloženom videu na konci článku.

Trik s vajíčkami

Tento tip ušetrí energiu a čas na varenie vajec.

 

 

Postupujem takto:

Vezmeme si hrniec a nalejeme horúcu vodu z vodovodu.

Vložíme čisté vajcia a zapneme sporák.

Nesolíme, lebo vajíčka určite nepopraskajú.

Vajíčka prikryjeme pokrievkou a privedieme vodu do varu.

Akonáhle voda zovrie, okamžite vypneme sporák, necháme vajcia pod pokrievkou, kým úplne nevychladnú.

Sú dokonale uvarené, vo vnútri hustý a svetlý žĺtok.

Vyskúšajte.

 

 

Cvikla do šalátu uvarená za 5 minút

Zoberieme si hrniec.

Nalejeme doňho 1 cm vody a privedieme vodu do varu.

Ihneď pridáme repu nakrájanú na malé kocky (nesolíme, nepridávame olej).

Zatvoríme pokrievku a akonáhle voda vo vnútri zovrie, znížime ohrev a pod zatvorenou pokrievkou varíme presne 5 minút.

Potom vypneme sporák, neotvárame pokrievku, necháme cviklu vychladnúť na izbovú teplotu.

Takto ľahko sa varí červená repa, vyskúšajte.

 

 

Trik s knedľou, aby sa pri varení neroztrhla, nerozpadla a nezlepila

Tajomstvo je v tom, že by sa knedle nemali hádzať do vriacej vody, ale do vody s teplotou okolo 50 stupňov.

Do vody pridáme trochu oleja a soli, do vody s teplotou 50 stupňov dáme knedle.

Hneď ako voda zovrie, varíme presne 5 minút.

 

 

Knedle sú vždy hladké a majú perfektnú chuť, aj konzistenciu.

Už žiaden zápach pri a po vyprážaní

 

Pri vyprážaní pokrmov je samozrejmosťou zapnúť digestor.

Inak riskujeme, že do celého bytu sa dostane prenikavý zápach vyprážaných pokrmov, ktorý sa v interiéri dokáže dlho udržať. Navyše, ak ním napáchnu záclony alebo obrusy, len tak ľahko sa ho nezbavíme.

Čo robiť, ak digestor v kuchyni nemáme (napríklad na chate), alebo jeho výkon na vyprážané dobroty nestačí?

Poradíme vám jednoduché a overené triky, vďaka ktorým môžete na nepríjemný zápach pri vyprážaní zabudnúť!

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy.

Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu.

Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.

Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je tiež napríklad bravčová masť.

Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Nemáčajte filé do mlieka

 

 

Namočte filé do perlivej minerálky.

Ryba sa rozmrazí omnoho rýchlejšie (čas rozmrazovania sa skráti až o polovicu) a bude ešte jemnejšia a chutnejšia.

Ja používam na prípravu zapekaných filé aj vyprážaných filé.

Minerálku pridávam aj do cestíčka na obaľovanie rezňov, do palaciniek a keď namáčam fazuľu, namáčam vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr. Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Syr vám nevytečie

 

 

Základom je kúpiť si dobrý syr na vyprážanie. To je taký, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Takéto syry sú krémovejšie a oveľa lepšie držia tvar.

Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky.

Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie

Vyprážajte VŽDY až vtedy,  keď je olej dobre rozpálený. Syr smažte asi 1 minútu z každej strany a následne osušte papierovým obrúskom.

 

https://www.youtube.com/watch?v=USwFEjO1b9E

 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay