Ak milujete kokos rovnako ako ja, potom vám tento koláčik určite ulahodí. Jeho príprava je jednoduchá a chuť skutočne vynikajúca. :-)
Potrebujeme:
5 vajec
8 lyžíc kryštálového cukru
250 g kyslej smotany s vyšším obsahom tuku (18-20%)
120 g masla
150 g strúhaného kokosu
4 lyžice hladkej múky
Postup:
Prirpavíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm (koláčik nebude prílič vysoký, pretože sa na jeho prípravu nepoužíva prášok do pečiva – v rúre trochu narastie, no potom opäť klesne).
Žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Zmäknuté maslo ušľaháme so žĺtkami a cukrom. Pridávame kokos, kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Nakoniec postupne pridáme múku – lyžice s múkou nemusia byť kopcovité, múka slúži len na prepojenie a zahustenie cesta.
Žĺtkovú zmes spojíme so snehom, pričom sa snažíme zachovať nadýchanú konzistenciu cesta.
Formu vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom a navrstvíme cesto. Pečieme cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť – ideálne uložíme na niekoľko hodín do aj do chladničky – keď koláčiky chladne, zhustne a bude ešte lepší.
Koláčik nie je príliš sladký a preto si ho môžete po príprade dosladiť. Pre zdravčiu verziu môžete cukor nahradiť medom.
Hotový koláčik posypeme kokosom a prelejeme teplým ovocným prelivom z marmelády.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika