Jednoduchý jablkový koláč s kefírom: Wau, je taký jemný, voňavý a lahodný!

Vyskúšajte tento voňavý, lahodný a extrémne chutný jablkový koláč s kefírom a čokoládovou polevou podľa receptu z youtube. Budete sa zalizovať až za ušami!

Potrebujeme:

Na cesto:

200 g kefíru

200 g masla

500 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 žĺtky

vanilín

štipku soli

1/2 ČL sódy bikarbóny

Na plnku:

900 g jabĺk

100 g hrozienok

100 g orechov

100 g kryštálového cukru

1 ČL škorice

kôru z 1 citróna

Na polevu:

4 PL kakaa

4 PL kryštálového cukru

100 ml mlieka

30 g masla

Postup:

Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatou múkou.

Miešame rukou, kým sa zložky nespoja a nevytvorí sa mrvenička.

Do samostatnej misy si nalejeme kefír izbovej teploty, pridáme sódu bikarbónu, vanilín s cukrom podľa chuti a spolu so žĺtkami vypracujeme na kompaktnú hmotu. 

Potom kefírovú hmotu nalejeme k mrveničke a vypracujeme hladké cesto.

To zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho do chladničky na 40 minút. 

Teraz si očistíme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. 

Pridáme škoricu, citrónovú šťavu, aj kôru, hrozienka a orechy podľa chuti.

Nakoniec ešte primiešame do plnky cukor. 

Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 3 časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu.

Pomocou papiera na pečenie sa nám bude cesto ľahko prenášať na plech.

Cesto položíme na plech tak, aby bol papier na pečenie navrchu a potom ho dáme dolu. 

Cesto po okrajoch pritlačíme a navrstvíme časť plnky. 

Takto navrstvíme aj ďalší plát cesta s druhou častou plnky a navrchu priklopíme tretím plátom cesta.

Okraje špachtľou zatlačíme.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C dozlatista asi 30 minút. 

Medzitým si pripravíme polevu tak, že zmiešame v hrnci všetky suroviny na polevu okrem masla a varíme na miernom ohni do zhustnutia. 

Nakoniec primiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom polejeme celý vrch koláč a necháme stuhnúť.

Hotovo, môžeme nakrájať a podávame.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Témy:


Pridajte svoj komentár