Bohatá plnka a krehké cesto: Tento jablkový koláč, to je sen!

Milujete jablkové koláče? 

 

 

Niet sa čo čudovať, pretože sú lahodné, šťavnaté a rozvoňajú vám celý domov.

Vyskúšajte tento recept a budete nadšení, pretože koláčik je veľmi chutný a jednoduchý na prípravu.

...

 

 

Pripravíte si ho podľa tohto receptu z portálu mindmegette.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

150 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 balíček prášku do pečiva

2 vajcia

Na plnku:

1 kg jabĺk

100 g nasekaných vlašských orechov

150 g práškového cukru

1 bio citrón

1 ČL škorice

1 vajce na potretie

Postup:

Na prípravu tohto jablkového koláča rozdrobíme múku zmiešanú s práškom do pečiva s maslom.

 

 

Pridáme cukor, vanilkový cukor a vajcia, dobre premiešame a zabalené v potravinárskej fólii necháme 1 hodinu v chladničke.

Počas tejto doby jablká ošúpeme, nastrúhame, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a dochutíme cukrom, škoricou a nastrúhanou citrónovou kôrou.

 

 

Po 10 minútach vytlačíme čo najviac šťavy.

Cesto rozdelíme na dve časti (pomer 1/3  a 2/3) a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm.

 

 

Väčší plát cesta položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Posypeme mletými vlašskými orechmi, rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku a nakoniec prikryjeme druhým plátom cesta.

Vrch jablkového koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom, jemne popicháme vidličkou a nakreslíme mriežky.

 

 

Vložíme do predhriatej rúry na 190 °C.

 

 

Pečieme asi 30 – 35 minút, kým nie je cesto zlatisté.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn