plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduchý domáci chlieb aj pre začiatočníkov: Upiecť doma chutný chlieb už nie je žiadna veda a s týmto receptom sa vám určite podarí!

Domáci chlieb podľa receptu z youtube, ktorý zvládne aj začiatočník a chutí ako z pekárne. Pripravte si ho ešte dnes a presvedčte sa sami. Alebo si zarobte cesto, odložte do chladničky a pokojne upečte ráno čerstvý… Chlebík môžete po upečení nakrájať na krajce a skladovať v mrazničke.

Potrebujeme:

Na rozkvas

150 ml vody

200 g hladkej múky

2 g čerstvého droždia alebo 1 g sušeného

Na chlieb

500 g hladkej alebo chlebovej múky

350 ml vlažnej vody

6 g sušeného droždia alebo 15 g čerstvého droždia

10 g soli

3 PL extra panenského olivového oleja

Postup:

Najskôr si pripravíme rozkvas, ktorý potom pridáme do chlebíka. Do misky rozdrvíme droždie a zalejeme vlažnou vodou. Rozmiešame kým sa droždie nerozpustí a nasypeme múku. Zakryjeme plastovou fóliou a necháme odpočívať, kým cesto poriadne nenakysne.

Potom si pripravíme suroviny na chlieb. Do väčšej misy si nalejeme vlažnú vodu, rozdrvíme do nej droždie, premiešame kým sa nerozpustí, pridáme olivový olej, nasypeme múku, soľ a vymiešame cesto. Potom doňho pridáme rozkvas a všetko spolu dôkladne premiešame.

Pracovnú dosku si pomúčime a preložíme na ňu cesto. Miesime ho kým nie je krásne hladké a vláčne. Potom ho preložíme do misy, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť. Rúru si predhrejeme na 200 °C a pripravíme si jenskú misu, v ktorej budeme chlebík piecť. Potrieme si ju jemne olivovým olejom a položíme na plech. Nakysnuté cesto si opäť preložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník. Ten vložíme do jenskej misy, narežeme na povrchu ostrým nožom, zakryjeme druhou časťou jenskej misy a dáme piecť.

Keď chlebík vystúpi, znížime teplotu pečenia na 180 °C. Pečieme do zlatista. Necháme vychladnúť na mriežke, potom môžeme nakrájať a podávať. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes