Ak ste ho ešte neskúšali, teraz je ten správny čas: Upečte si svoj prvý domáci chlieb s týmto jednoduchým a chutným receptom!

Ak ste po chlieb chodili vždy len do obchodu alebo do pekárne, teraz je ten správny čas, aby ste to zmenili!

Nie je nič jednoduchšie, ako napiecť si voňavý chrumkavý domáci chlebík, ak máte ten správny recept.

Keď ho nakrájate, budete sa tešiť nielen z lahodnej chuti, ale aj z toho, že je to váš vlastný výtvor.

Je taký vynikajúci, že pravdepodobne nevydržíte počkať, kým vychladne bez toho, aby ste aspoň kúsok neochutnali ;)

S týmto receptom z youtube si zvládne upiecť domáci chlieb aj úplný začiatočník!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 ČL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 ČL sušeného droždia

400 ml teplej vody

600 g hladkej (chlebovej) múky

1 PL olivového oleja

špajdle na tvarovanie chlebíka

Postup:

Do misky si nasypeme lyžičku cukru, lyžičku sušeného droždia.

Premiešame a zalejeme teplou vodou. 

Zapracujeme múku (pridáme ju v 2 krokoch) so soľou, najskôr vymiešame varechou.

Potom vymiesime hladké cesto. 

 

 

Pred koncom si nalejeme na ruku ešte lyžicu olivového oleja a vmiesime ho do cesta. 

 

 

Hotové cesto by sa malo odliepať od stien misky a malo by byť kompaktné a elastické. 

Misku s cestom prikryjeme a cesto necháme kysnúť asi 45 minút. 

Po vykysnutí z cesta vypustíme vzduch a vygúľame ho na pekný bochník. 

Pripravíme si vhodný pekáč a vymastíme ho trochou oleja. 

Potom doňho uložíme cesto na chlieb, prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 30 minút. 

 

 

Potom si zoberieme špajdle, skrátime ich asi o 4 cm, jednu zapichneme do stredu bochníka a zvyšné napicháme po obvode, pričom nakoniec ich hore zviažeme šnúrkou. 

Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 15 minút. 

 

 

Po upečení špajdle vytiahneme a ešte teplý chlebík vyklopíme z pekáča. 

Hotovo.

Domáci chlebík už rozvoniava na stole a stačí ho len nakrájať. 

Dobrú chuť! 

Video návod:

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Témy:


Pridajte svoj komentár