Lahodný a mäkký chlieb sa dá pripraviť nielen v rúre.
Skvelá je aj panvica, stačí úplne dodržať recept a získate mäkký a nadýchaný bochník, ktorý vydrží dlho čerstvý.
Potrebujeme:
voda, 300 ml
čerstvé droždie, 15 g alebo suché, 5 g
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
soľ, 1 lyžička
cukor, 1 polievková lyžica
rastlinný olej, 2 polievkové lyžice
múka chlebová, asi 470 g
Postup:
V teplej vode rozpustite cukor a droždie.
Nechajte 5 minút pôsobiť.
Múku zmiešajte so špetkou soli.
Do múky pridajte kvások.
Pridajte aj olej a dobre premiešajte.
Rukami pomastenými olejom vymiesime cesto.
Tip: cesto nepodsypavájte múkou, len lepšie vymieste.
Cesto prikryte a nechajte 1 hodinu na teplom mieste.
Ruky a stôl namažte rastlinným olejom.
Cesto preložte na stôl a dobre vymieste.
Panvicu vymastite olejom.
Vytvarujte bochník a vložte ho do panvice – nechajte ešte chvíľu podrásť cca 15 minút.
Prikryte pokrievkou a dajte na mierny plameň pod dobu asi 15 minút minút (pozrite, či má chlebík kôrku).
Teraz prikryte hornú časť chleba papierom na pečenie.
Položte tanier a otočte ho (viď. video).
Chlieb položte aj s papierom na pečenie späť na panvicu.
Prikryte pokrievkou a nechajte na panvici variť ešte 15 – 20 minút, pozrieme na kôrku, aby sčervenala a neprihorela.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: