plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento čokoládový koláč je sen: Neuveriteľne jednoduchá príprava a máte dezert ako z luxusnej cukrárne!

Tento vynikajúci koláč vyzerá ako z cukrárne a hoci by ste možno čakali, že príprava bude zložitá, opak je pravdou. Je vysoký, pekný a ohromne chutný!

Tento vynikajúci koláč vyzerá ako z cukrárne a hoci by ste možno čakali, že príprava bude zložitá, opak je pravdou. Je vysoký, pekný a ohromne chutný!

Potrebujeme:

Z týchto surovín získate koláč s rozmermi 15 x 18 cm, výškou 9 cm a hmotnosťou 1700 g.

4 vajcia (235 g)

120 g cukru (6 PL)

80 g smotany (3 PL)

100 ml slnečnicového oleja (1/2 pohára 200 ml)

175 g hladkej múky (9 PL)

55 g kakaa (5 PL)

12 g prášku do pečiva (2,5 ČL)

2 g soli (1/4 ČL)

Na krém:

400 g smotanového syra (mascarpone)

100 g smotany

250 g kondenzovaného mlieka

55 g kakaa (5 PL)

Náš TIP: Hustota krému sa dá upraviť v závislosti od množstva použitej smotany. Ak je smotana redšia, použite 100 g smotany na 400 g smotanového syra. Ak je hustá, použite pomer 200 g smotany na 300 g smotanového syra.

Sirup:

100 ml vody

50 g krupicového cukru

20 ml brandy

Poleva:

100 g tmavej čokolády 50%

40 ml mlieka (4 PL)

60 g masla

Postup:

1. Ako prvé si pripravte cesto. Do hlbokej misy rozbite vajíčka, pridajte cukor, smotanu a olej. Vymiešajte mixérom do hladka.

2. Pridajte preosiatu múku s kakaom, práškom do pečiva a soľou. Miešajte mixérom pri nízkej rýchlosti, kým nezískate homogénnu zmes. Cesto je pomerne tekuté.

3. Plech s rozmerom 32 x 39 cm si vyložte papierom na pečenie a nalejte cesto.


4. Pečte v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 12 – 15 minút. Skontrolujte, či je hotový za pomoci špajdle. Čas pečenia závisí od rúry.

5. Plát nechajte vychladnúť, potom ho preklopte na nový papier na pečenie a ten zospodu odstráňte.

6. Kraje plátu zarovnajte a potom ho nakrájajte na 4 rovnaké časti.

7. Teraz si pripravte sirup. Varte cukor vo vode po dobu asi 2 minút.

8. Sirup prelejte do čistej misky a nechajte vychladnúť. Potom môžete priliať koňak.

9. Pomocou silikónového štetca natrite sirupom celý povrch koláča.

10. Krém si pripravíme nasledovne. Smotanu, syr, kakao a kondenzované mlieko vložte do hlbokej misy. Najskôr miešajte len metličkou a potom ich vyšľahajte mixérom pri nízkych otáčkach, aby vám vznikol jemný nadýchaný krém.

11. Zostavte tortu. Vrstvite upečené pláty poliate sirupom striedavo s krémom. Po namazaní krému vždy pláty jemne pritlačte. Horný plát nechajte čistý, bez krému.

12. Teraz si pripravte polevu. Maslo a mlieko zohrejte, až kým nezačne vrieť. Nalámanú čokoládu pridajte tak, aby bola úplne zakrytá horúcim mliekom. Nechajte stáť 1 – 2 minúty a potom zmiešajte, až kým nevznikne hladká poleva.

13. Povrch torty rovnomerne polejte čokoládovou polevou.

14. Vložte ju do chladničky a nechajte stuhnúť.


Nakrájajte a podávajte. Prajeme vám dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes