Tento vynikajúci koláč vyzerá ako z cukrárne a hoci by ste možno čakali, že príprava bude zložitá, opak je pravdou. Je vysoký, pekný a ohromne chutný!
Potrebujeme:
Z týchto surovín získate koláč s rozmermi 15 x 18 cm, výškou 9 cm a hmotnosťou 1700 g.
4 vajcia (235 g)
120 g cukru (6 PL)
80 g smotany (3 PL)
100 ml slnečnicového oleja (1/2 pohára 200 ml)
175 g hladkej múky (9 PL)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
55 g kakaa (5 PL)
12 g prášku do pečiva (2,5 ČL)
2 g soli (1/4 ČL)
Na krém:
400 g smotanového syra (mascarpone)
100 g smotany
250 g kondenzovaného mlieka
55 g kakaa (5 PL)
Náš TIP: Hustota krému sa dá upraviť v závislosti od množstva použitej smotany. Ak je smotana redšia, použite 100 g smotany na 400 g smotanového syra. Ak je hustá, použite pomer 200 g smotany na 300 g smotanového syra.
Sirup:
100 ml vody
50 g krupicového cukru
20 ml brandy
Poleva:
100 g tmavej čokolády 50%
40 ml mlieka (4 PL)
60 g masla
Postup:
1. Ako prvé si pripravte cesto. Do hlbokej misy rozbite vajíčka, pridajte cukor, smotanu a olej. Vymiešajte mixérom do hladka.
2. Pridajte preosiatu múku s kakaom, práškom do pečiva a soľou. Miešajte mixérom pri nízkej rýchlosti, kým nezískate homogénnu zmes. Cesto je pomerne tekuté.
3. Plech s rozmerom 32 x 39 cm si vyložte papierom na pečenie a nalejte cesto.
4. Pečte v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 12 – 15 minút. Skontrolujte, či je hotový za pomoci špajdle. Čas pečenia závisí od rúry.
5. Plát nechajte vychladnúť, potom ho preklopte na nový papier na pečenie a ten zospodu odstráňte.
6. Kraje plátu zarovnajte a potom ho nakrájajte na 4 rovnaké časti.
7. Teraz si pripravte sirup. Varte cukor vo vode po dobu asi 2 minút.
8. Sirup prelejte do čistej misky a nechajte vychladnúť. Potom môžete priliať koňak.
9. Pomocou silikónového štetca natrite sirupom celý povrch koláča.
10. Krém si pripravíme nasledovne. Smotanu, syr, kakao a kondenzované mlieko vložte do hlbokej misy. Najskôr miešajte len metličkou a potom ich vyšľahajte mixérom pri nízkych otáčkach, aby vám vznikol jemný nadýchaný krém.
11. Zostavte tortu. Vrstvite upečené pláty poliate sirupom striedavo s krémom. Po namazaní krému vždy pláty jemne pritlačte. Horný plát nechajte čistý, bez krému.
12. Teraz si pripravte polevu. Maslo a mlieko zohrejte, až kým nezačne vrieť. Nalámanú čokoládu pridajte tak, aby bola úplne zakrytá horúcim mliekom. Nechajte stáť 1 – 2 minúty a potom zmiešajte, až kým nevznikne hladká poleva.