Výborný recept – rokmi overený recept, ktorý nemôže chýbať u nás na vianočnom stole. Ale keďže ich tak milujeme, robíme ich aj bežne počas roka. Vôbec nie sú náročné na prípravu a hneď si ich zamiluje každý, kto ochutná!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
2 žĺtky
50 g práškového cukru
200 g masla
Štipku soli
Kvások:
20 g droždia
50 ml vlažného mlieka
½ lyžičky kr. cukru
½ lyžičku hladkej múky
Náplň:
250 g mletých orechov
mlieko a cukor podľa potreby
Postup:
Všetky prísady na kvások zmiešame a necháme narásť. Do misky dáme múku, štipku soli, žĺtky, cukor a nakoniec aj kvások. Vypracujeme cesto a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozrežeme ho na obdĺžniky, alebo na trojuholníky – tvar môžete upraviť podľa seba.
Na každý kúsok navrstvíme náplň – orechy zmiešame s trochou mlieka a cukrom, mali by sme získať hmotu, ktorá sa dobre tvaruje. Cesto zrolujeme do tvaru rožteka a uložíme na plech vystlaný alobalom.
Ničím nepotierame, len vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.
Upečené rožteky necháme vychladnúť a poprášime cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)