Jednoducho božské orechové rožteky, ako od babičky: Sú také fantastické, že aj z trojitej dávky ich je vždy málo!

Výborný recept – rokmi overený recept, ktorý nemôže chýbať u nás na vianočnom stole. Ale keďže ich tak milujeme, robíme ich aj bežne počas roka. Vôbec nie sú náročné na prípravu a hneď si ich zamiluje každý, kto ochutná!

Výborný recept – rokmi overený recept, ktorý nemôže chýbať u nás na vianočnom stole. Ale keďže ich tak milujeme, robíme ich aj bežne počas roka. Vôbec nie sú náročné na prípravu a hneď si ich zamiluje každý, kto ochutná!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

2 žĺtky

50 g práškového cukru

200 g masla

Štipku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kvások:

20 g droždia

50 ml vlažného mlieka

½ lyžičky kr. cukru

½ lyžičku hladkej múky

Náplň:

250 g mletých orechov

mlieko a cukor podľa potreby

Postup:

Všetky prísady na kvások zmiešame a necháme narásť. Do misky dáme múku, štipku soli, žĺtky, cukor a nakoniec aj kvások. Vypracujeme cesto a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozrežeme ho na obdĺžniky, alebo na trojuholníky – tvar môžete upraviť podľa seba.

Na každý kúsok navrstvíme náplň – orechy zmiešame s trochou mlieka a cukrom, mali by sme získať hmotu, ktorá sa dobre tvaruje. Cesto zrolujeme do tvaru rožteka a uložíme na plech vystlaný alobalom.

Ničím nepotierame, len vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.

Upečené rožteky necháme vychladnúť a poprášime cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)