Tieto chutné koláčiky vám nezaberú veľa času a chutia naozaj fantasticky. Ako sa píše v recepte na retete-usoare, postup je veľmi jednoduchý a preto si ich môžete pripraviť naozaj kedykoľvek.
Potrebujeme:
Na cesto
250 g hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
100 g masla (izbovej teploty)
100 g kyslej smotany
Na posýpku
90 g múky
90 g cukru
25 g masla izbovej teploty
Postup:
1. Preosejeme si 250 g múky, pridáme soľ a sódu bikarbónu, potom premiešame. Následne pridáme aj zmäknuté maslo a rukami miesime, kým nevznikne vláčne cesto.
2. Zapracujeme smotanu, zabalíme cesto do igelitového sáčku a dáme do chladničky na 20 minút.
3. Preosejeme si 90 g múky, pridáme cukor, zmäknuté maslo a rukami vypracujeme drobivé cesto – mrveničku.
4. Oddelíme bielok od žĺtka a osobitne si ich vyšľaháme vidličkou s 1 lyžicou vody.
5. Cesto si vytiahneme z chladničky, vyvaľkáme a potrieme bielkom. Posypeme mrveničkou, pričom si trochu odložíme, aby sme mohli koláčiky posypať ešte zvrchu.
6. Takto pripravené cesto zvinieme do rolky, potrieme ho žĺtkom a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Posypeme zvyškom mrveničky.
7. Koláčiky preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút.
Keď sú koláčiky hotové, môžeme ich servírovať.
Prajeme dobrú chuť!