plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejšie jednoduché domáce rožky: A nemusíte chodiť pre pečivo do obchodu, upečie ich aj začiatočník!

Minulo sa vám doma pečivo a nechce sa vám utekať do obchodu? Pripravte domáce rožky a verte, že z obchodu je už nikdy nekúpite.

Minulo sa vám doma pečivo a nechce sa vám utekať do obchodu? Pripravte domáce rožky a verte, že z obchodu je už nikdy nekúpite.

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

250 ml olej

600 ml mlieka

2 kocky droždia

1 lyžica kr. cukor

2 lyžice soľ

sezam alebo rasca na posypanie

Postup:

200 ml mlieka ohrejeme, pridáme vrchovatú lyžicu cukru a necháme cukor rozpustiť. Keď je cukor rozpustený, pridáme dve kocky droždia a necháme vzísť kvások.

Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme olej, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto opäť spracujeme a necháme kysnúť. Z vykysnutého cesta oddelíme menšie kúsky – oddelíme približne rovnaké kúsky a spracujeme do guľôčky (35 – 40 ks).

Každú guličku rozvaľkáme na tenký plát, ktorý zrolujeme do tvaru rožka. Rožky preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme ich na plechu chvíľu kysnúť.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov cca 10-12 minút. Pred pečením ich môžete potrieť olejom, rozšľahaným vajíčkom alebo teplým mliekom, posypať rascou alebo sezamom.
Upečené rožky zakryjeme vlhkou utierkou a necháme stáť 4-5 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes