Z jednej várky: Najlepšie Laskonky a Parížske rožky naraz, z jedného cesta!

Najobľúbenejšie sviatočné zákusky z jednej várky. Pripravte si neodolateľné laskonky a parížske rožteky s fantastickým karamelovým krémom.

Keď príde na sviatočné pečenie, najradšej si prácu nastavujem tak, aby som naraz vedela pripraviť viacero druhov domácich dobrôt. Našimi favoritmi sú jednodznačne krehké laskonky a parížske rožteky. Pripravte si obe tieto dobroty naraz, z jednej várky cesta.

Potrebujeme:

6 bielkov

330 g kryštálového cukru

170 g mletých orechov alebo strúhaného kokosu

2 lyžice hladkej múky

100 g práškového cukru

...

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

Krém:

150 g kryštálového cukru + 100 ml vody

400 ml mlieka

1 a ½ bal. vanilkového pudingu

250 g masla

Postup:

Bielky spojíme s kryštálovým cukrom a nad parou ušľaháme pevný sneh. Šľaháme približne 15 minút. Do snehu môžeme pre lepšiu chuť pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

27449628c12787fa040e8da1a8d30eb5_view_l

14849eb2c5a295c9f31d3ecf29144b5f_view_l

Keď je sneh dostatočne tuhý a drží tvar, zložíme ho z vodného kúpeľa a jemne do neho vmiešame práškový cukor, múku a mleté orechy (môžeme použiť klasické vlašské orechy alebo aj strúhaný kokos).

85049ebd9e53805b04ce2bfacfe6935d_view_l

Keďže nepracujem s formou na laskonky, na papier na pečenie som si vyznačila kruhy, aby mali laskonky rovnaký tvar. Do každého kruhu navrstvíme 1 lyžicu bielkového cesta tak, aby nebolo príliš tenké (cca 1 cm vysoké).

f119bae3c88998c4825524e5e372595b_view_l

953dae6e126ee3acb534c39e15f47c9c_view_l

Vložíme do vyhriatej rúry. 15 minút pečieme pri teplote 120 stupňov. Potom teplotu stiahneme na 80 stupňov a pri pootvorených dvierkach necháme cesto usušiť (približne 30 minút). Takto vyzerá upečené cesto.

9bd7e5f0e369ae60c54c93c002066acb_view_l

Rovnako ako cesto na laskonky si na druhý plech navrstvíme základ na naše rožteky. Robíme to pomocou cukrárenského vrecka. Cesto na rožteky pečieme (resp. Sušíme) rovnakým spôsobom, ako cesto na laskonky.

Teraz prichádza na radu príprava krému. Do hrnca s vyššími okrami a hrubším dnom nasypeme cukor. Pri strednej teplote a za stáleho miešania necháme roztaviť na zlatisto hnedú hmotu. Do karamelu postupne prilievame vodu a stále miešame. Rozvaríme, aby nám jednotná hmota konzistencie marmelády. Do tejto hmoty prilejem 300 ml mlieka. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok. Keď karamelová zmes zovrie, prilejeme mlieko s pudingom a necháme prevariť.

Zložíme z plameňa a do mierne vychladnutej hmoty vmiešame po častiach maslo (pridajte aj niekoľko kvapiek rumu alebo obľúbeného likéru).

c39881bf7e80a10653cf8fe80a4f616c_view_l

Krém navrstvíme na jednu časť cesta na laskonky a prikryjeme druhou. Na cesto a na rožteky ho navrstvými pomocou cukrárenského vrecka a nakoniec máčame v rozpustenej čokoláde s kúskom masla.

fc897e87556b8e1370aa40ce740c0630_view_l

8e608b2d81e44337bb092b77a0eac049_view_l

1952ab2db3d55cf776fe8b5b21886a55_view_l

Oba druhy dezertov necháme vychladiť a môžeme podávať.

e3394df97c2d9867ddb7011cd8a76df2_view_l

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika