Jesenné ochladenie rozhodne ovplyvňuje zdravie ľudí so zníženou imunitou. Už pri menšom zakolísaní teplôt sa u nich prejavuje prechladnutie, slabosť či ospalosť. Práve tým telo oznamuje, že potrebuje podporu v podobe vyváženej stravy, vrátane ovocia a zeleniny s množstvom vitamínov.
Príroda je sama schopná postarať sa o naše zdravie tým, že nám ponúka množstvo produktov plných vitamínov, ako sú jablká, tekvice či červená kapusta, ktorá je mimochodom užitočnejšia než biela kapusta.
Výhody červenej kapusty
- Červenú kapustu je nevyhnutné zahrnúť do jedálnička ľudí trpiacich hypertenziou: pomáha totiž znížiť tlak a posilňuje cievy, aby boli pružnejšie.
- Listy kapusty pomáhajú pri hojení rán a popálenín, a vo forme obkladov úľaví od bolesti hlavy.
- Šťava z červenej kapusty odstraňuje z tela toxíny, čistí pečeň.
- Dánski vedci dospeli k záveru, že pravidelná konzumácia kapustovej šťavy znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka.
- Kapustovú šťavu sa tiež odporúča piť kvôli zdraviu nechtov.
- Dobrá správa pre tých, ktorí chcú schudnúť: červená kapusta urýchľuje metabolizmus a normalizuje tráviaci proces.
Nápoj z červenej kapusty
Šťava z kapusty sama o sebe nemá príliš príjemnú chuť. To je dôvod, prečo sa konzumuje ako súčasť iných ochutených nápojov. Jeden z nich vám dnes predstavíme.
Ingrediencie
- 300 g červenej kapusty
- 1 zelené jablko
- hrsť čerstvej bazalky
- hrsť čerstvej mäty
Postup prípravy
Všetky ingrediencie dôkladne umyjeme, nahrubo nakrájame a rozmixujeme v mixéri, kým nebudú tekutej konzistencie. Konzumujeme v podobe smoothie 1-2 krát denne pred jedlom.