Práve v týchto dňoch sa tešíme z kvetov levandule. Ak ich zberáte a využívate na výrobu voňavých darčekov, tinktúr, mydiel alebo si jednoducho chcete narobiť voňavé kytičky. Pestovateľka levandule a zároveň záhradníčka ukázala správnu metódu, ako kvety strihať. Nejde len o to, že kvety využijete, ale levanduľu zároveň správne zastrihnete tak, aby mohla byť krásna a kompaktná aj o rokov, či dva. Okrem toho levanduľa zhustne a máte šancu omladiť ju. „Vďaka správnemu strihaniu kvetov nadobudne rastlina jednotný hustý tvar a bude rásť rovnomerne“, uviedla záhradníčka Nikkela Strauss.
Levanduľa pochádza zo Stredomoria a ak ju pestujete na chránenom stanovisku s dostatkom svetla a na dobre odvodenej pôde, bude vás tešiť celé roky. Krásu a silu jej zabezpečíte jedine správnym prerezávaním, inak sa rastlina nepekne rozrastie do strán a ťažké výhonky poľahnú do strán. Namiesto pekného kra tak budete mať nepravidelný rozpadnutý zelený útvar, ktorý ani zďaleka nezakvitne tak, ako by mohol. Zdrevatené výhonky neprodukujú dostatok zelených výhonkov a aj po nárazovom prerezávaní len ťažko obnovíte niekdajšiu vitalitu. preto na rez myslite od začiatku pestovania.
Ako zberať?
Dajte si okolité vetvičky dokopy pomocou motúzu a všetky naraz odstrihnite. Motúz by mal siahať po hustejší zelený porast – zelené lístočky levandule. Takto zabezpečíte odstrihnutie stonky, kvetu a ker si zachová pravidelný tvar a zároveň dostatok sily na ďalší rast a spevnenie.
Stonky a hlavičky môžete použiť napríklad na zapletanie voňavých tyčiniek, alebo môžete použiť len hlavičky na prípravu voňavých vreciek. Ďalšie prerezávanie na o 2/3 dĺžky prichádza na jar vtedy, keď už nehrozia tuhé mrazy.