Je jedno, podľa akého receptu ste piekli, funguje to aj na medovníčky, ktoré stvrdli na kosť: V momente sú mäkké!

Je jedno, aký recept na medovníčky máte, toto je to najlepší tip, ako mať mäkulinké medovníčky podľa akéhokoľvek receptu. Tento nápad mám od mojej svokry a tá ho našla na internete. Robíme to takto posledné roky, čo pečieme medovníčky a hoci máme každá svoj recept, medovníčky sú krásne voňavé a mäkučké celé týždne. Dokonca aj tie zabudnuté, na ktorých si pochutnávame až po Novom roku.

Ak vám medovníky po upečení stvrdli, takto opäť zmäknú

Môžu byť tvrdé ako kosť, no vďaka tomuto triku vám zmäknú za pár minút a ostanú také, kým ich nezjete: Rada pre každého, kto sa chystá piecť perníčky!

Ak ste medovníčky upiekli a pred Vianocami stvrdli na kosť, takto opäť zmäknú. Medovníčky uložíme na rošt a vložíme do rúry. Na pekáč, alebo hlbší plech nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry, rošt s medovníkmi dáme do vrchnej časti rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, len necháme tak, asi 5-10 minút -ak máte tenšie perníčky stačí 5 minút, ak hrubšie tak aj 10. Potom celý rošt z rúry vyberiem, preložíme na pracovnú dosku a necháme perníčky 5-10 minút uschnúť. Následne už stačí len dať do plechovej dózy, zavrieť a máte ich krásne mäkké, až kým sa nezjedia!

Ďalší trik na zaručne mäkké medovníčky nech pečiete podľa akéhokoľvek receptu!

je to veľmi účinné a naozaj veľmi jednoduché. Nachystáme si nádobu, v ktorej chceme medovníčky skladovať – dóza, misa – čokoľvek. Na spodok nádoby nalejeme trochu rumu alebo uvarený vianočný čaj (podľa toho, aká vôňa vám viac vyhovuje). Do nádoby dáme mriežku tak, aby sa medovníčky nedotýkali tekutiny (môže byť napríklad aj podložka na naparovanie knedlí). Uložíme medovníčky, prikryjeme nádobu alobalom a odložíme. To je všetko, medovníčky nestvrdnú a budú krásne mäkučké a voňavé celá dlhé týždne.

autor: Mirka Hološková

...