Jarné pečivo „Škovránky“

Pripravte si vynikajúce domáce pečivo, ktoré poteší už na prvý pohľad.

Veľmi chutné pečivo, ktoré vyzerá skutočne roztomilo.

Potrebujeme:

125 ml mlieka

125 ml vody

2 lyžičky sušeného droždia

1 vajce

100 g masla (70 g do cesta, 30 g na vymastenie plechu)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice kryštálového cukru

¼ lyžičky soli

Štipku vanilky

3 šálky múky

Hrozienka alebo sušené slivky na ozdobu

Rastliný olej

Postup:

Mlieko zmiešame s vodou a trochu zahrejeme, pridáme droždie, cukor a trochu múky. Premiešame, prikryjeme utierkou a dáme na 10-15 minút na teplé miesto.

Potom pridáme vajcia, zmäknuté maslo, soľ, vanilku a premiešame, pridáme zvyšnú múku a vymiesime cesto.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu (cesto by malo svoj objem zväčšiť 2x).

Cesto rozdelíme na menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme, vytvarujeme do tvaru škovránka a urobíme zárezy – krídla a chvost).

Vtáčiky preložíme na vymastený plech a vyrobíme očká – môžeme použiť práve hrozienka alebo klinček.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170-180 stupňov približne 20-25 minút. Nakoniec potrieme zvyšným roztopeným maslom a môžeme podávať.

NTH2opTsaUg

zdroj: vk