Veľmi chutné pečivo, ktoré vyzerá skutočne roztomilo.
Potrebujeme:
125 ml mlieka
125 ml vody
2 lyžičky sušeného droždia
1 vajce
100 g masla (70 g do cesta, 30 g na vymastenie plechu)
2 lyžice kryštálového cukru
¼ lyžičky soli
Štipku vanilky
3 šálky múky
Hrozienka alebo sušené slivky na ozdobu
Rastliný olej
Postup:
Mlieko zmiešame s vodou a trochu zahrejeme, pridáme droždie, cukor a trochu múky. Premiešame, prikryjeme utierkou a dáme na 10-15 minút na teplé miesto.
Potom pridáme vajcia, zmäknuté maslo, soľ, vanilku a premiešame, pridáme zvyšnú múku a vymiesime cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu (cesto by malo svoj objem zväčšiť 2x).
Cesto rozdelíme na menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme, vytvarujeme do tvaru škovránka a urobíme zárezy – krídla a chvost).
Vtáčiky preložíme na vymastený plech a vyrobíme očká – môžeme použiť práve hrozienka alebo klinček.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170-180 stupňov približne 20-25 minút. Nakoniec potrieme zvyšným roztopeným maslom a môžeme podávať.
zdroj: vk