Jarmočnícke placky jemné ako pavučinka

Placky jemné ako pavučinka. Jednoducho láska na prvé sústo!

Tieto placky som prvýkrát ochutnala na dovolenke v Chorvátsku na jarmoku a kedže sa mi podarilo získať recept, veľmi rada ich pripravujem aj doma. Placky pripomínajú naše tradičné lokše, ale vďaka kyslej smotane a mlieku majú jedinečnú chuť. Oplatí sa vyskúšať.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

3 lyžičky soli

40 g čerstvého droždia

1 lyžičku kryštálového cukru

...

200 ml kyslej smotany

2 lyžice masti

2 vajcia

500 ml mlieka

1 a ½ lyžice bieleho octu

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V inej miske zmiešame cukor s trochou vlažného mlieka a droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom vmiešame do múčnej zmesi.

Do zmesi pridáme masť, vajcia, smotanu, zvyšné mlieko a ocot. Vymiesime hladké cesto a necháme ho kysnúť. Ak cesto nebudeme spracovávať hneď, zabalíme ho do plastovej fólie alebo prikryjeme plastovým vekom a vložíme do chladničky.

Vykysnuté cesto by malo byť hladké, mierne lepivé a elastické ako žuvačka.

Cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku a rozdelíme na guličky veľkosti golfovej loptičky. Loptičky posypeme múkou a rozvaľkáme na placky hrubé 2-3 mm. Keďže sa cesto lepí, je potrebné dobre ho posypať múkou.

Placky vyprážame na suchej panvici z oboch strán. Placky by mali získať zlatistý nádych a objavia sa na nich, placky by tiež mali byť vzdušné, mäkké a pružné.

cc32de7c9819e90257444e479d9b6607_view_l

Podávame ako prílohu, alebo len tak, ako niečo chutné pod zub!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)ň

zdroj: coolinarika