Japonské lievance ako obláčik nadýchané: Tak jemné cesto som v živote nejdela – a nejde do nich žiadne droždie!

Výborný nápad na ľahučké lievance, nadýchané a veľmi jemné. Ochutnajte a určite ich nerobíte naposledy.

Potrebujeme:

2 veľké vajíčka (čerstvé)

15 g (trstinový) cukor

½ lyžice majonéza

1 lyžica mlieko

20 g hladká múka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

¼ lyžičky soľ

½ lyžice citrónová šťava

1 lyžička vanilkovej esencie

Postup:

Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtka. Misku s bielkami vložíme do chladničky a vyberieme ich až pred ich šľahaním. Zatiaľ si pripravíme žĺtky v samostatnej miske,  pridáme k nim mlieko, majonézu a všetko poriadne zmiešame.

Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a premiešame. Potom pripravíme sneh z vychladených bielkov.

Bielka šľaháme kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Pridáme soľ, citrón a tretinu cukru. Postupne pridáme cukor a šľaháme kým nedostaneme pevný lesklý sneh. Tretinu snehu zľahka vmiešame do cesta. Postup zopakujeme ešte dvakrát kým celý sneh nevmiešame do cesta. Dobre, ale zľahka premiešame.

Na rozohriatej panvici potretej maslom alebo olejom vytvoríme kôpky cesta (asi 1 lyžica). Ak máte dobrú nepriľnavú panvicu, pokojne môžete piecť úplne nasucho. Po pár sekundách na kôpky dáme ďalšiu lyžicu cesta. Panvicu prikryjeme pokrievkou a lievance pečieme asi 3 minúty. Po troch minútach lievance otočíme, opäť panvicu prikryjeme a pečieme tri minúty.

Upečené lievance položíme na tanier, ozdobíme smotanou, tvarohom, práškovým cukrom.

Takto sa pripravujú japonské lievance vo veľkom