Vynikajúce placky z chlebového cesta. Sú vynikajúce ako príloha aj samé osebe.
Na 6 kusov:
360 g hladkej múky s trochou prášku do pečiva (all purpose flour)
4 g soli (1/2 lyžičky)
250 g teplej vody (1 hrnček)
3 g sušeného droždia (1 lyžička)
12 g olivového oleja (1 lyžica)
Postup:
Múku zmiešame so soľou, vo vode rozmiešame droždie, obe hmoty zmiešame a rukami vypracujeme jemné, hladké cesto. Prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať.
O 20 minút pridáme olivový olej a premiesime po dobu 6-7 minút, kým cesto nie je jednotné. Zakryte a nechajte opäť odpočinúť asi 30 minút.
Potom z cesta vytlačte vzduch a na doske ho rozdeľte na 6 kusov.
Rozvaľkáme na placky, poprášime múkou a necháme ešte 5 minút.
Potom rozvaľkáme na tenkú placku, prikryjeme utierkou, fóliou a necháme ešte 30 minút stáť.
Potom opekáme na suchej panvici (ideálne liatinovej) z oboch strán, placka sa krásne nafúkne.