Japonská roláda ako dych: Cesto sa netrhá a počas pečenia vám nepraskne – stačí len natrieť džemom a máte dezert ako z profi cukrárne!

Absolútne luxusné cesto na roládu – je ako pavučinka a netrhá sa. Vyskúšajte a bude to váš obľúbený recept!

Potrebujeme:

6 vaječných bielkov

90 g kr .cukru

6 žĺtkov

70 g kr. cukru

vanilkový extrakt

25 g vody

120 g hladkej múky

Štipka prášku do pečiva

60 g oleja

Postup:

Do misy si preložíme 6 bielkov pri vysokých otáčkach šľaháme asi 3-4 minúty a počas šľahania postupne pridávame cukor (celkovo 90 g).

V inej miske si vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom – šľaháme pri nižších otáčkach 1 minútu.

Pridáme vodu a šľaháme ďalšiu minútu.

Do žĺtkovej zmesi pridáme 1/2 snehu a ručne premiešame.

Teraz do cesta preosejeme múku s práškom do pečiva – jemne a zľahka ručne vmiešame.

Vmiešame olej.

Nakoniec ručne vmiešame zvyšok snehu – dbajte na to, aby ste nemiešali príliš dlho, stačí, kým sa zmesi prepoja – tak si cesto zachová nadýchanú konzistenciu.

Navrstvíme na plech s rozmermi 29×39 cm a s vyššími okrajmi (cca 4 cm).

Uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry – 170-180 stupňov a pečieme asi 25-28 minút, v závislosti od rúry.

Upečené cesto vyberieme z plechu a necháme vychladiť na mriežke aj s papierom na pečenie.

Potom okraje orežeme, opatrne zložíme papier na pečenie, potrieme džemom a stočíme.

Stočenú rolku necháme odpočívať asi 15 minút a potom môžeme krájať.

Dnes najobľúbenejšie