Absolútne luxusné cesto na roládu – je ako pavučinka a netrhá sa. Vyskúšajte a bude to váš obľúbený recept!
Potrebujeme:
6 vaječných bielkov
90 g kr .cukru
6 žĺtkov
70 g kr. cukru
vanilkový extrakt
25 g vody
120 g hladkej múky
Štipka prášku do pečiva
60 g oleja
Postup:
Do misy si preložíme 6 bielkov pri vysokých otáčkach šľaháme asi 3-4 minúty a počas šľahania postupne pridávame cukor (celkovo 90 g).
V inej miske si vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom – šľaháme pri nižších otáčkach 1 minútu.
Pridáme vodu a šľaháme ďalšiu minútu.
Do žĺtkovej zmesi pridáme 1/2 snehu a ručne premiešame.
Teraz do cesta preosejeme múku s práškom do pečiva – jemne a zľahka ručne vmiešame.
Vmiešame olej.
Nakoniec ručne vmiešame zvyšok snehu – dbajte na to, aby ste nemiešali príliš dlho, stačí, kým sa zmesi prepoja – tak si cesto zachová nadýchanú konzistenciu.
Navrstvíme na plech s rozmermi 29×39 cm a s vyššími okrajmi (cca 4 cm).
Uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry – 170-180 stupňov a pečieme asi 25-28 minút, v závislosti od rúry.
Upečené cesto vyberieme z plechu a necháme vychladiť na mriežke aj s papierom na pečenie.
Potom okraje orežeme, opatrne zložíme papier na pečenie, potrieme džemom a stočíme.
Stočenú rolku necháme odpočívať asi 15 minút a potom môžeme krájať.