Sladké bunky japonské buchty, ktorých tajomstvo spočíva v tom, že mlieko a múka sa najskôr uvaria na puding a následne sa z nich robí cesto. Je to celkom iný postup, na aký sme zvyknutí, no výsledok stojí za to!
Potrebujeme:
260 ml mlieka
370 g hl. múka
6 lyžíc práškový cukor
1 lyžička sušené droždie (7 g)
2 vajcia
1 lyžička soli
3 lyžice masla
1/2 lyžičky škorice
Postup:
Premiešame 100 ml mlieka a 20 g múky v miske, až kým nezískame hladkú zmes. Preložíme na stredný plameň a miešame, kým zmes nebude mať konzistenciu pripomínajúcu puding. Necháme vychladnúť.
Počas tejto doby pripravíme kvások z droždia. Zmiešame droždie so zvyšným teplým mliekom a 2 lyžicami cukru, necháme vyjsť kvások (10-15 minút).
Primiešame zvyšnú múku, soľ a premiešame. Potom pridáme vajcia izbovej teploty a kvások.
Cesto miešame šľahačom (5 minút) alebo s rukami (10 minút). Potom pridáme 1 polievkovú lyžica masla a miesime, aby sa dosiahla homogénna zmes. Cesto by malo byť pružné a nelepivé na ruky.
Nechajte podkysnúť vo vymastenej miske asi hodinu. Cesto by sa malo zdvojnásobiť.
Zmiešajte škoricu s cukrom a rozpustíme 2 lyžice masla.
Vykysnuté cesto a trochu premiesime na stole a roztiahneme (prípadne rozvaľkáme), aby sme záskali hrubšiu placku. Nakrájajte na 8 rovnakých častí – štvorcov.
Každý štvorec potrieme maslom, posypeme škoricovou zmesou a zložíme okraje smerom cez náplň. Uložíme do vymastenej formy jednu buchtu vedľa druhej, prikryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.
Potrieme vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme po dobu 20 minút.
Keď sú buchty pripravené, odstráňte z formy a presuňte na mriežku, aby buchty vychladli.
zdroj: sovkusom