JAHODY nezaváram, nevarím ani nemrazím a vydržia ako ČERSTVÉ celý rok: Toto je moje TAJOMSTVO!

Sezóna jahôd začína a možno premýšľate, ako spracovať úrodu.

Existujú rôzne spôsoby uskladnenia a my vám v tomto článku tiež jeden ponúkneme.

Bez varenia a mrazenia vám jahody vydržia ako čerstvé po celý rok!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Stačí ak vyskúšate tento odskúšaný domáci postup.

Ide o veľmi starú, ale rokmi overenú metódu.

Potrebujeme:

5 kg jahôd

5 kg kryštálového cukru

+ 1 PL kryštálového cukru na každý pohár

Postup:

 

 

Pred zberom jahôd treba mať na pamäti jednu dôležitú vec:

Plody musia byť zdravé a čerstvé. 

V opačnom prípade bude chuť pokazená.

 

 

Do veľkej misy vložte jahody.

Zalejte ich studenou vodou.

 

 

Nechajte ich ponorené vo vode stáť asi 10 minút. 

Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.

Zlejte vodu.

 

 

Očistite ich od stopiek.

Ak narazíte na väčšie plody, prekrojte ich.

 

 

Teraz začnite do veľkej misy vrstviť jahody s cukrom.

Najskôr do misy rovnomerne nasypte cukor, potom navrstvite jahody a tie opäť zasypte cukrom.

Takto pokračujte, kým sa vám neminú jahody, aj cukor.

Pomer jahôd a cukru by mal byť 1:1. 

 

 

Nechajte jahody 3 hodiny stáť.

Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte.

Miešajte kým jahody pustia šťavu a cukor sa nezačne rozpúšťať.

Medzitým si pripravte zaváracie poháre.

 

 

 

 

Musia byť čisté, sterilizované a suché. 

Navrstvite jahody do pohárov takmer po vrch, pričom nechajte trochu miesta.

Navrch nasypte do každého pohára 1 kopcovitú lyžicu cukru. 

 

 

Teraz môžete poháre uzavrieť viečkom. 

Skladujte na chladnom mieste.

Najlepšie je skladovať v chladničke, kde vám takto vydržia minimálne rok.

 

 

Jahody nestratia chuť, ani vôňu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay